Omanski zaljev

Iran tvrdi da je američki izviđački zrakoplov ušao u njihov zračni prostor

Portal Novi list, Hina

Foto US Navy; Wikimedia Commons

Foto US Navy; Wikimedia Commons

Zrakoplov Lockheed EP-3 je izviđačka letjelica koja prikuplja podatke o elektromagnetskom zračenjuIranska mornarica objavila je da je identificirala i odaslala upozorenje ameirčkog izviđačkom zrakpolovu blizu Omanskog zaljeva u nedjelju, prenijela je poluslužbena novinska agencija Tasnim.


Agencija Tasnim je isprva objavila da je američki zrakoplov EP-3E ušao u iranski zračni prostor, no naknadno je to opovrgnula i prenijela da je zrakoplov napustio taj prostor nakon upozorenja.


“Nakon upozorenja, zrakoplov je bio spriječen ući u iranski zračni prostor bez odobrenja”, navodi agencija.
Zrakoplov Lockheed EP-3 je izviđačka letjelica koja prikuplja podatke o elektromagnetskom zračenju.


Agencija Tasnim zaključuje da je u pitanju špijunski avion.


Američko ministarstvo obrane nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentarom, piše agencija Reuters.


Iran je slične incidente već imao s američkom stranom pa je tako 2019. Iran srušio američku bespilotnu letjelicu za koju je tvrdio da je letjela preko prostora južnog Irana.


Iran je 31. prosinca objavio da je poslao vojni dron kako bi spriječio izviđački zrakoplov da se približi području održavanja vojnih vježbi u Perzijskom zaljevu, no nije tada identificirao o čijem se zrakoplovu radilo.


Sjedinjene Države odavna raspoređuju oružje i vojnike u naftonosno područje Perzijskog zaljeva kako bi jamčile sigurnost svojim saveznicima.


Dugotrajno loši odnosi Irana i SAD-a pogoršali su se dodatno lani otkako su zapeli pregovori o obnovi nuklearnog sporazuma između šest velikih sila i Irana, te nakon smrtonosnog obračuna iranskih vlasti s prodemokratskim prosvjednicima koji traju od jeseni.


Američke sankcije ciljaju i iranske bespilotne letjelice kojima se ruska vojska služi u uništavanju civilne infrastrukture u Ukrajini.