Radnička pobuna

Indijski radnici u pogonima za proizvodnju iPhonea rušili sve pred sobom zbog izrabljivanja i neisplate plaća

Tihomir Ivka

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Incident se dogodio u subotu u gradu Bangalore i završio je masovnim uhićenjima. Prema izvještaju AFP-a, dosad je uhićeno oko sto osoba koje su sudjelovale u uništavanju imovine tvrtke. Radnici su razbijali prozore, uništavali inventar, čupali kamere za nadzor, razbijali svjetla, preokretali aute i palili ih u krugu tvorniceU masovnim nasilnim prosvjedima zbog neisplata plaća radnici tajvanske tvrtke Wistron Infocomm Manufacturing koja u južnoj Indiji proizvodi iPhone, uništavali su sve pred sobom i opustošili pogone u kojima rade.


Incident se dogodio u subotu u gradu Bangalore i završio je masovnim uhićenjima. Prema izvještaju AFP-a, dosad je uhićeno oko sto osoba koje su sudjelovale u uništavanju imovine tvrtke. Radnici su razbijali prozore, uništavali inventar, čupali kamere za nadzor, razbijali svjetla, prevrtali i palili automobile u krugu tvornice.

Prema informacijama koje su od radnika dobili lokalni mediji, ovakav gnjev potaknut je činjenicom da im četiri mjeseca nije isplaćena plaća, a k tome ih je poslodavac još tjerao da preuzimaju ekstra smjene.


Tajvanska tvrtka iznijela je sasvim drugačiji pogled na događaj, u izjavi za AFP tvrde kako su nerede izazvali njima nepoznati ludi koji uopće ne rade u tvornici, koji su upali u krug tvrtke i nanijeli tešku štetu pogonima iz njima neznanog razloga.  Napomenuli su da se tvrtka pridržava svih propisa iz područja radnih prava. Da tome nije baš tako svjedoči lokalni sindikalni čelnik koji kaže da tajvanska tvrtka brutalno iskorištava radnike koji rade u teškim uvjetima i još za to nisu plaćeni na vrijeme. Tvrdi da vlast gleda kroz prste tvrtki iako zna da krši osnovna radnička prava. To i inače nije neobična praksa u Indiji za koju se tvrdi da čak 90 posto ogromne mase radne snage radi u nekoj vrsti sive zone privrede. Velike tvrtke plaćaju osnovne poreze državi, ali socijalna  i mirovinska prava za većinu zaposlenih Indijaca su nepoznati pojam.


Iznimka nije ni pogon za proizvodnju iPhonea u indijskom Bangaloreu. U tvornici radi oko 15 tisuća ljudi, ali samo manji dio radnika su zaposlenici Wistron Infocomma direktno, većina je zaposlena preko agencija kao najamni prekarni radnici.Indijska vlada najavila je ovu jesen donošenje zakona o radu koji će, rema njihovom mišljenju osnažiti radnička prava, no sindikati u Indiji kažu da je izvjesno jedino to da će novi zakon ograničiti mogućnost radnika na njihovo pravo na štrajk.


Uz veliku materijalnu štetu, jedina dobra stvar u radničkoj pobuni u Bangaloreu je što nije zabilježeno da je itko ozlijeđen u neredima.


Inače, ovo nije prva pobuna radnika u dalekoistočnim tvrtkama koje potpisuju unosne ugovore o suradnji s zapadnim tvrtkama. Zanimljivo, u tom kontekstu se obično spominje Apple. Kao i u ovom slučaju, prije osam godina u kineskom pogonu Foxconna također tajvanske tvrtke koja je izrađivala iPhone došlo je do slične pobune i uništavanja pogona tvornice. Tada su na površinu izronle prilično mračne stvari o načinu kako velike zapadnjačke tvrtke ostvaruju visoke profite na leđima radnika prema kojima se postupa kao prema zatvorenicima. Tvornica Foxconna je bila neka vrsta logora u kojemu se živjelo u nehumanim uvjetima i radilo u satnici kao u viktorijanskoj Engleskoj, sve za vrlo male nadnice. Zabilježeni su i slučajevi samoubojstava radnika u tvorničkim krugovima. Sve to natjeralo je i Apple i kineske vlasti da uvedu ograničenja u nehumanoj eksploataciji radnika. Možda neredi u Bangaloreu „pomognu“ i indijskim vlastima da shvate kako je vrag odnio šalu i zaštite vlastite radnike od izrabljivanja.