GLAVNI SVJETSKI DOBAVLJAČ

Indija zbog koronavirusa ograničila izvoz generičkih lijekova, na popisu i paracetamol

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Razlog su poremećaji u lancima nabave povezani s epidemijom koronavirusaBENGALURU/NEW DELHI – Indija, glavni svjetski dobavljač generičkih lijekova, ograničila je u utorak izvoz 26 farmaceutskih sastojaka i lijekova, uključujući paracetamol, zbog poremećaja u lancima nabave povezanima s epidemijom koronavirusa.


Indijski proizvođači lijekova nabavljaju gotovo 70 posto aktivnih farmaceutskih sastojaka (API) u Kini, žarištu epidemije. Stručnjaci u tom sektoru procjenjuju da će se vjerojatno suočiti s nestašicom ako epidemija potraje.


„Ograničavamo izvoz određenih API-ja i lijekova koji se na njima baziraju. Odluka stupa na snagu odmah i vrijedi do daljnjeg”, rekao je generalni direktor za vanjsku trgovinu, ne precizirajući razmjere ograničenja.
Zabrana obuhvaća 26 sastojaka i lijekova koji se na njima baziraju. Ukupno oni čine 10 posto indijskog izvoza lijekova i sastojaka.


„U sljedećih nekoliko mjeseci moguća je nestašica nekih od navedenih molekula, čak i ako ne uvedemo zabranu. Ako koronavirus ne bude suzbijen, ona će biti akutna”, naglasio je Dinesh Dua, čelnik Vijeća za promociju izvoza farmaceutskih proizvoda, tijela u sastavu indijskog ministarstva trgovine.


Vlada je danas objavila da je koronavirus utvrđen kod šest osoba koje su bile u kontaktu s pacijentom zaraženim u glavnom gradu New Delhiju. Ljudi su u karanteni, a uzorci su poslani Nacionalnom institutu za virusologiju radi potvrde.