Sve teža situacija

Indija zabilježila globalno najveći dnevni porast zaraženih covidom

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Indija je pokrenula program cijepljenja, ali je cjepivo primilo malo Indijaca.Indija je zabilježila u četvrtak 314.835 novih slučajeva zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata, što je globalno najveći dnevni porast u svijetu od početka pandemije .


Bolnice širom sjeverne i zapadne Indije, uključujući u prijestolnici New Delhiju, izdale su upozorenja da imaju još za samo nekoliko sati zalihe medicinskog kisika koji se koristi za liječenje pacijenata oboljelih od covida-19.


Više od dvije trećine bolnica nema slobodne krevete, proizlazi iz online baze podataka vlade New Delhija.
Liječnici su savjetovali pacijentima da ostanu kod kuće.


“Covid-19 je prerastao u javnozdravstvenu krizu u Indiji, što je dovelo do kolapsa zdravstvenog sustava”, objavila je na Twitteru Krutika Kuppalli, docentica na Odjelu za infektivne bolesti medicinskog fakulteta na Sveučilištu Južna Karolina.


Izvršni predsjednik tvrtke Biocon & Biocon Biologics napisao je u časopisu Economic Times kako Indijci nisu očekivali tako jak drugi val epidemije.


“Samozadovoljstvo je dovelo do neočekivane nestašice lijekova, medicinskog materijala i bolničkih kreveta”, napisao je.


Prethodno je rekordan broj zaraženih u jednom danu zabilježen u SAD-u u siječnju. Tada je u toj zemlji bilo 297.430 novih slučajeva.


Do sada Indija, zemlja s preko 1,3 milijarde stanovnika, ima ukupno 15,93 milijuna slučajeva zaraze koronavirusom, dok su u posljednja 24 sata umrle 2104 osobe, a ukupno od početka pandemije 184.657, pokazuju podaci ministarstva zdravstva.


Indija je po broju umrlih od covida-19 u odnosu na broj stanovnika, prema podacima stranice Worldometer, 120. na svijetu. U toj su zemlji umrle 133 osobe na milijun stanovnika od covida-19, što je znatno manje nego u svim članicama Europske unije. U većini zemalja EU-a umrlo je preko 1000 ljudi na milijun stanovnika.


Indija je pokrenula program cijepljenja, ali je cjepivo primilo malo Indijaca.


Vlasti su objavile da će cjepiva biti dostupna svima starijima od 18 godina od 1. svibnja, ali Indija nema dovoljno cjepiva, kažu stručnjaci.


Zdravstveni stručnjaci rekli su da je Indija popustila kada se činilo da je virus pod nadzorom tijekom zime, kada je novih dnevnih slučajeva bilo oko 10.000, te je ukinula ograničenja kako bi omogućila velika okupljanja.


Vlada premijera Narendre Modija kritizirana je zbog održavanja prepunih političkih skupova za lokalne izbore i omogućavanja vjerskog festivala na kojem su se okupili milijuni.


U četvrtak se pak održavaju izbori za parlament države Zapadni Bengal, a Modi je održavao skupove tijekom predizborne kampanje.