Covid-19

Ima li razloga za optimizam? Kinezi tvrde da bi do travnja mogli zauzdati epidemiju koronavirusa

Hina

Reuters

Reuters

Iako je ocijenio da bi se konkretni prijedlozi poput američkih mogli pokazati korisnim te da bi mogli dati novi poticaj političkom procesu koji je dugo bio »zamrznut«, Borrell ima ozbiljne primjedbe na plan SAD-a za rješavanje izraelsko-palestinskog sukobaBroj zaraženih koronavirusom u Kini dosegnuo je 44.653, a broj umrlih od posljedica zaraze virusom službenog naziva Covid-19 popeo se na 1.113, priopćile su u srijedu vlasti u Pekingu.


U posljednja 24 sata od koronavirusa je umrlo 97 osoba te je zabilježeno novih 2.015 slučajeva zaraze, najnoviji su u srijedu objavljeni podaci kineske Nacionalne komisije za zdravlje.


Voditelj stručnog tima Komisije Zhong Nansha dan ranije je izjavio da bi epidemija koronavirusa u toj zemlji mogla biti zauzdana do travnja, a najnovije brojke pokazuju da možda ima razloga za optimizam, ocjenjuje novinska agencija Reuters.
Broj umrlih i novooboljelih u provinciji Hubei, epicentru epidemije koja je praktički posve izolirana od ostatka svijeta, u utorak je iznosio 94 (umrlih) te 1.068 (novih slučajeva bolesti), što je manje od preko 3 tisuće novooboljelih, koliko je zabilježeno 4. veljače, i najniže od 31. siječnja, kada je zabilježeno 1.347 novih slučajeva zaraze.


No, ukupan broj smrtnih slučajeva u Kini toliko se popeo da je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) novu bolest, kojoj je u utorak nadjenula službeno ime Covid-19, proglasila potencijalno većom prijetnjom od terorizma.


»Svijet se mora probuditi i odnositi se prema ovome neprijatelju kao prema neprijatelju broj 1«, kazao je čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus, najavivši da bi prvo cjepivo moglo biti dostupno za 18 mjeseci.


Nanshan, glavni savjetnik kineske vlade po pitanju epidemije koronavirusa, naglasio je da broj novih slučajeva zaraze u nekim provincijama pada, te prognozirao da će epidemija u ovome mjesecu dosegnuti vrhunac.


»Nadam se da bi ova epidemija mogla završiti negdje u travnju«, izjavio je Zhong, epidemiolog koji je odigrao ulogu u suzbijanju epidemije SARS-a 2003.


Čak i ako se ostvari njegova prognoza i epidemija uskoro bude suzbijena, koronavirus je već snažno pogodio kinesko gospodarstvo – tvrtke su počele otpuštati radnike a mnoge su najavile da će im trebati milijarde dolara zajmova kako bi se održale. Opskrbni lanci proizvođača automobila i pametnih telefona prekinuti su.