Objavio papa Franjo

I Vatikan se odlučio na potez bez presedana u novije doba: Za Uskrs neće biti javnih obreda

Hina

Reuters

Reuters

»Sve liturgijske svečanosti tijekom Velikog tjedna održat će se bez nazočnosti vjernika«, navodi se u priopćenju Vatikana. Uskrs, koji je ove godine 12. travnja najvažniji je kršćanski blagdan koji slavi Isusovo uskrsnuće i prethodi mu nekoliko svečanosti Papa Franjo neće predvoditi nikave javne obrede za Uskrs zbog pandemije koronavirusa, objavio je Vatikan u nedjelju što je potez bez presedana u novije doba.


»Sve liturgijske svečanosti tijekom Velikog tjedna održat će se bez nazočnosti vjernika«, navodi se u priopćenju Vatikana. Uskrs, koji je ove godine 12. travnja najvažniji je kršćanski blagdan koji slavi Isusovo uskrsnuće i prethodi mu nekoliko svečanosti.


Jedna od najvažnijih je na Veliki petak kada Papa u rimskom Koloseju predvodi Križni put kojemu nazoče tisuće vjernika.
Zbog izbijanja zaraze koronavirusom Vatikan je već otkazao Papine javne opće audijencije i nedjeljni Angelus koji se sad prenose vjernicima uživo video prijenosom.


Ta će se praksa nastaviti do 12. travnja, objavio je u nedjelju Vatikan.


Javna okupljanja otkazana su u zemljama širom Europe dok se kontinent bori sa sve većim brojem zaraženih i oboljelih od Covid-19.


Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji Europa je sad epicentar pandemije, a u Europi najpogođenija Italija u karanteni je i ima više od 21.000 zaraženih i 1441 umrlih.