Borba protiv klimatskih promjena

I Rusija se pridružuje borbi za spas planeta: Posljednja formalna etapa pristupa Moskve Pariškom sporazumu o klimi

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Summit o klimatskim promjenama, koji bi trebao osnažiti Pariški sporazum, počeo je u ponedjeljak u New Yorku u nazočnosti brojnih svjetskih čelnika, u trenutku kada čovječanstvo u atmosferu izbacuje najveće količine plina s učinkom staklenika.MOSKVA – Rusija je danas, nešto prije početka summita UN-a o klimi, potpisala vladinu rezoluciju o svom definitivnom pristupu Pariškom sporazumu o klimi, koji je potpisalo 195 zemalja.


“Ruski premijer Dmitri Medvedev potpisao je vladinu rezoluciju o ruskom usvajanju Pariškog sporazuma o klimi”, objavila je vlada na službenoj stranici.


“Pariški sporazum ne nameće Rusiji obvezu da ga ratificira. Prema ruskom zakonodavstvu rusko obvezivanje je potvrđeno upravo potpisanom rezolucijom”, dodaje se u obrazloženju vlade.
“To je posljednji korak Rusije u usvajanju Pariškog sporazuma”, komentirao je jedan neimenovani vladin izvor, prenosi AFP.


Rusija sada treba svoju odluku objaviti Ujedinjenim narodima za nekoliko sati, dodao je ta izvor.


Summit o klimatskim promjenama, koji bi trebao osnažiti Pariški sporazum, počeo je u ponedjeljak u New Yorku u nazočnosti brojnih svjetskih čelnika, u trenutku kada čovječanstvo u atmosferu izbacuje najveće količine plina s učinkom staklenika.


“Prijetnje koje predstavljaju klimatske promjene uništavaju ravnotežu okoliša, sve je više rizika za razvoj nekih ključnih industrija, te opasnosti za stanovništvo koje živi na permafrostu i povećan je broj prirodnih katastrofa”, rekao je ruski premijer Medvedev na sastanku u ponedjeljak.


Organizacija Greenpeace Rusija je pozdravila tu odluku. “Postupci Rusije u tom području su jako važni. Naša zemlja posjeduje ogroman potencijal za smanjenje emisija plina s učinkom staklenika”, dodala je.


Ruski čelnik Svjetskog fonda za prirodu WWF Aleksej Kokorin je izrazio zadovoljstvo priključenjem Rusije koje bi moglo omogućiti Moskvi značajne koristi i smanjenje poteškoća financiranja projekata trajnog razvoja.


“Činjenica da je Rusija postala punopravnom članicom sporazuma nešto kasnije od drugih nije ozbiljna, jer smo to učinili prije njegovog stupanja na snagu 2020.”, dodao je Kokorin.