Slučaj Allana Adama

I Kanada ima problem s rasizmom: Pojavila se snimka nasilnog uhićenja koja je šokirala zemlju

Hina

REUTERS

REUTERS

Prosvjedi koji traže reformu policije proširili su se diljem Kanade, nakon što su se prelili iz Sjedinjenih Država.ideosnimka nasilnog uhićenja urođeničkog vođe šokirala je Kanadu, stavivši u fokus sustavan rasizam kod policije i u toj sjevernoameričkoj državi, prenosi u subotu BBC.


Snimka prikazuje Allana Adama, šefa urođeničkog naroda Athabasca Chipewyan, na tlu dok ga nekoliko puta udara pripadnik kanadskih policijskih snaga RCMP.


Uhićenje se dogodilo 10. ožujka u Fort McMurrayu u saveznoj državi Alberti.
Prosvjedi koji traže reformu policije proširili su se diljem Kanade, nakon što su se prelili iz Sjedinjenih Država.


Čelnica RCMP-a Brenda Lucki prvo je rekla kako »ne može sa sigurnošću reći« ima li sustavnog rasizma u kanadskoj policiji, no u petak poslijepodne je objavila priopćenje u kojem je napisala da je »sustavni rasizam dio svake institucije, pa i RCMP-a«.


»Kroz našu povijest i danas nismo se pravedno ponašali prema drugim rasama i urođeničkom stanovništvu«, stoji u priopćenju.


Allan Adam / REUTERS

Allan Adam / REUTERS


Kanadski premijer Justin Trudeau pozvao je na neovisnu istragu incidenta, piše BBC.


RCMP je prije objave snimke uhićenja u četvrtak navečer objavio kako su istražili slučaj i kako je djelovanje njihovog pripadnika bilo »razumno«.


Incident je počeo kad je policajac pristupio Adamu i njegovoj supruzi zbog nevažeće registracije automobila, a u 12 minuta dugoj snimci vidi se kako Adam vodi napet i vulgaran razgovor s policajcem.


»Umoran sam od zlostavljanja RCMP-a«, govori urođenički predstavnik. Spor prerasta u nasilje kad policajac pokuša uhititi Adamovu ženu, iskrenuvši joj ruku iza leđa. Adam tada izlazi iz automobila i gura policajca, nakon čega slijedi fizički sukob i uhićenje