Koronavirus

I Crna Gora uvodi zabranu okupljanja i obustavu nastave iako nema zaraženih

Hina

Foto Reuters

Foto ReutersPODGORICA Crnogorski stožer za zarazne bolesti donio je u petak odluku da, iako u Crnoj Gori nema zaraze koronavirusom, zabrani sva javna i privatna okupljanja, obustavi nastavu na najmanje 15 dana, te zabrani uplovljavanje kruzera i jahti u crnogorske luke.


Kako je priopćeno, svako nepoštovanje ovih odredbi podliježe kaznenoj odgovornosti.


„Razmjeri epidemije su takvi da nema zdravstvenog sustava koji može odgovoriti u punoj mjeri. Crna Gora do sada nije otkrila nijedan slučaj”, kazao je potpredsjednik crnogorske vlade Milutin Simović dodajući da vlada slijedi preporuke Svjetske zdravstvene organizacije vezano uz mjere kontrole.
Prema njegovim riječima, Crna Gora ne smije napraviti grešku kao pojedine zemlje Europe. “Svi smo na istom zadatku – zaštiti zdravlja svih građana. Pozivamo sve građane na zajedništvo i zajednički odgovor cijelog društva”, rekao je Simović.


Ministar zdravstva Kenan Hrapović rekao je da je novim mjerama ulazak u Crnu Goru zabranjen osobama koja dolaze iz Slovenije, Njemačke, Francuske, Švicarske i Danske, a zabranjen je i odlazak u te zemlje. On je apelirao na građane da odgode sve preglede koje je moguće odgoditi.


„Crna Gora uči na greškama drugih i do sada smo dali dobar odgovor. Nemamo pravo na predah. Zdravstvene ustanove radit će po posebnom režimu“, priopćio je Hrapović.


Također, preporučeno je i da ministarstvo unutarnjih poslova Crne Gore privremeno zatvori manje granične prijelaze.


Zbog odluke o zatvaranju vrtića i svih školskih ustanova, roditelji djece mlađe od 11 godina imat će plaćen izostanak s posla, dok se svi zaposleni, bez obzira na to rade li u privatnom ili javnom sektoru, pozivaju da posao, ako je to moguće, rade od kuće.


Crnogorska vlada najavila je da će posebno paziti na moguću zloupotrebu situacije nastale zbog pandemije koronavirusa podizanjem cijena osnovnih životnih i namjernica i proizvoda za higijenu te će provesti rigorozne mjere protiv onih koji bi iskoristili ovu situaciju za brzo bogaćenje.