Povijesni dan

Humza Yousaf u parlamentu potvrđen za premijera Škotske

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

"Ovo je dan ponosa za mene i moju obitelj, nadam se da je to i dan ponosa za Škotsku, jer to mnogo govori o našim vrijednostima", rekao je ganuti YousafPristaša neovisnosti Humza Yousaf u utorak je službeno potvrđen za premijera Škotske u lokalnom parlamentu i tako postao njezin prvi čelnik koji je musliman i dolazi iz imigracije.


Humza Yousaf (37) izabran je u ponedjeljak za predsjednika Škotske nacionalne stranke (SNP) sklone neovisnosti, na stranačkim izborima nakon iznenadne ostavke Nicole Sturgeon prošlog mjeseca koja je osam godina bila na toj dužnosti.


Humza Yousaf, čiji su djed i baka s očeve strane imigrirali u Glasgow iz Pakistana prije 60 godina, službeno će preuzeti dužnost u srijedu pošto je službeno dobio mandat i prisegnuo pred škotskim Vrhovnim sudom.
“Ovo je dan ponosa za mene i moju obitelj, nadam se da je to i dan ponosa za Škotsku, jer to mnogo govori o našim vrijednostima”, rekao je ganuti Yousaf odmah nakon glasovanja.


Humza Yousaf preuzima vlast u času kada se čini da je borba za neovisnost za mrtvoj točki, oživljujući podjele unutar SNP-a i potičući apetite konzervativaca, na vlasti u Londonu, i laburističke oporbe.


U parlamentu je odao priznanje Nicoli Sturgeon koja je u utorak službeno predala svoju ostavku Charlesu III.