IOM

Humanitarna katastrofa na pomolu? Susjedi najavljuju da u slučaju izbjegličkog vala mogu biti samo koridor

Hina

foto: REUTERS/Umit Bektas

foto: REUTERS/Umit Bektas

"Ukoliko ih dnevno bude ulazilo 10.000, kako to procjenjuju iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM), BiH može biti samo koridor za njihov odlazak dalje", rekao je Ujić za entitetsku novinsku Agenciju Republike Srpske (SRNA).MOSTAR – Ravnatelj Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić izjavio je u utorak kako ta zemlje može samo poslužiti kao koridor, a ne za smještaj novoga broja migranata nakon što je Turska odlučila otvoriti granice prema Europskoj uniji.


“Ukoliko ih dnevno bude ulazilo 10.000, kako to procjenjuju iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM), BiH može biti samo koridor za njihov odlazak dalje”, rekao je Ujić za entitetsku novinsku Agenciju Republike Srpske (SRNA).


Za službu kojoj je na čelu rekao je kako ne bi bila u stanju odgovoriti velikom migrantskome valu.
“Nemoguće je da Služba za poslove sa strancima registrira dnevno 10.000 migranata, da izvrši registraciju i uzme biometrijske podatke uz redovne materijalno-tehničke i ljudske kapacitete”, naveo je Ujić. Po njegovim riječima, Služba za poslove sa strancima ima svega 70 inspektora za strance.


Pa ipak najavio je da zemlju ove godine čeka daleko veće iskušenje zbog toga što u Grčkoj trenutačno oko 100.000, a u Turskoj oko 3.700.000 izbjeglih i raseljenih, kao i ekonomskih migranata.


“Ove godine očekuju nas još veći izazovi i usložnjavanje te problematike”, rekao je Ujić. Ocijenio je da problemu ilegalnih migranata nijedna zemlja iz regije nije u potpunosti odgovorila i da će taj problem trajati godinama.


Po njegovim riječima trenutačno se u BiH nalazi između 6.500 i 7.000 ilegalnih migranata.