Branko Perošević

Hrvatski pomorac otpušten iz bolnice samo dva dana nakon operacije, u cijelom Bejrutu nema kreveta

Marinko Glavan

Foto Screenshot HRT

Foto Screenshot HRT

Kanadska kompanija u čijoj floti brod plovi osigurala je stalnu medicinsku skrb dok je u Bejrutu. Prema uputama tamošnjih liječnika, mora mirovati još četiri do pet dana, a nakon toga za njega će biti organiziran povratak u HrvatskuHrvatski pomorac Branko Perošević iz Aljmaša, teško ozlijeđen u katastrofalnoj eksploziji amonijeva nitrata u luci u Bejrutu, otpušten je iz bolnice, samo dva dana nakon kirurškog zahvata kojim su mu sanirane ozljede lakta i gležnja, potvrdio je u telefonskom razgovoru Badih Hobeiche, počasni konzul Republike Hrvatske u Bejrutu. Perošević je, prema konzulovim riječima, trenutno smješten u jednom od hotela u Bejrutu.


– Kirurški zahvat trajao je četiri sata, no već danas (u subotu ujutro, op.a.), gospodin Perošević je otpušten iz bolnice. To je svakako rano, nakon takve operacije, no zbog velikog broja ozlijeđenih u eksploziji u bolnicama naprosto nastoje osloboditi mjesta za sve kojima je pomoć potrebna.


Nedostaje slobodnih kreveta pa, očito, one koji nisu u težem stanju otpuštaju iz bolnice, kako bi mogli primiti nove pacijente. Koliko sam informiran, pomorac je prebačen u hotel, gdje mu je osigurana pratnja i skrb, kazao nam je u telefonskom razgovoru Hobeiche.


Organizacija povratka
Da je Perošević, inače kuhar na brodu »City of Rome« koji je bio udaljen niti kilometar od skladišta s više od 2.700 tona amonijeva nitrata u trenutku eksplozije, smješten u hotelu, potvrdio nam je i Ino Munitić, direktor agencije za zapošljavanje pomoraca Pasat, čijim posredstvom su na brodu bili zaposleni Perošević i još desetorica članova posade iz raznih krajeva Hrvatske.


– Ozlijeđeni pomorac je otpušten iz bolnice, nakon obavljenog operativnog zahvata i smješten je u hotelu. Kanadska kompanija u čijoj floti brod plovi osigurala je stalnu medicinsku skrb za vrijeme dok bude u Bejrutu.


Prema uputama tamošnjih liječnika, mora mirovati još četiri do pet dana, a nakon toga za njega će biti organiziran povratak u Hrvatsku, uz pratnju, najvjerojatnije nekog od od hrvatskih članova posade broda.


Za putovanje će mu biti osigurana kolica i sve ostalo što je potrebno za avionski prijevoz ozlijeđene osobe. Ukoliko sve bude kako je planirano, to je dobar znak i za povratak ostalih hrvatskih članova posade kućama, odnosno da kreću avionski letovi, te bi svi hrvatski pomorci s broda City of Rome trebali stići u Hrvatsku 21. kolovoza, rekao je Munitić.


Dugoročne posljedice


Branko Perošević zadobio je ozljede lakta i gležnja u strahovitoj eksploziji skladišta s amonijevim nitratom koja je doslovno razorila bejrutsku luku, kao i dobar dio središta grada. Peroševića su ozlijedila vrata koja su raznesena u eksploziji, a pravo je čudo da nitko drugi na brodu, osim njega, nije nastradao.


Prema izjavama ostalih članova posade, spasilo ih je to što u trenutku eksplozije nitko nije bio na palubi, već su svi bili u zatvorenim prostorima nadgrađa broda. Na brodu pokraj njihovog poginula su dva člana posade.


U eksploziji, koju je prouzročilo nekoliko tona amonijeva nitrata koji se šest godina čuvao u skladištu »bez sigurnosnih mjera«, kako je priznao sam premijer, poginulo je 158 ljudi, ozlijeđeno 6.000, a više od 200 tisuća ljudi u Bejrutu ostalo je bez svojih domova.


Strašna tragedija imat će i dugoročne posljedice jer je uništena glavna luka Libanona i dobar dio zaliha hrane u zemlji teško pogođenoj ekonomskom krizom i korupcijom na svim razinama vlasti. Dužnosnici procjenjuju kako je šteta od eksplozije oko 15 milijardi dolara, što je brojka koju Libanon, koji ne može vraćati ni postojeće dugove, ne može platitti.