Heinz-Christian Strache

‘Hrvatska je jedno s*anje, s*anje’: Sad već bivši austrijski vicekancelar uhvaćen na videu

Portal Novilist.hr

Foto Reuters

Foto Reuters

Strache je svojoj ruskoj prijateljici savjetovao da nipošto ne ulaže novac u države jugoistoka Europe, Hrvatsku je opisao riječju s*anje, a rekao joj je i da bježi od SrbijeAustrijski vicekancelar i predsjednik Slobodarske stranke Austrije (FPÖ) Heinz-Christian Strache podnio je u subotu ostavku na sve svoje funkcije nakon što je objavljena snimka na kojoj je ruskoj poduzetnici 2017. u vili na Ibizi ponudio pogodovanje pri dodjeli javnih natječaja ukoliko ona financijski pomogne FPÖ-u da dođe na vlast, javlja N1.


Njemački mediji objavili su u petak kompromitirajuću videosnimku koja otkriva da je Strache, predsjednik desno-populističke Slobodarske stranke Austrije (FPÖ) uoči parlamentarnih izbora u Austriji 2017. ponudio ruskoj poduzetnici prednost pri dodjeli javnih natječaja u zamjenu za donacije za predizbornu kampanju FPÖ-a.


Na snimkama koje su objavili Der Spiegel i Sueddeutsche Zeitung Strache i njegov suradnik Johann Gudenusom, sadašnji predsjednik zastupničkog kluba FPÖ-a, u srpnju 2017., dva mjeseca uoči parlamentarnih izbora u Austriji, u vili na Ibizi razgovaraju s jednom ženom koja se predstavlja kao nećakinja ruskog oligarha koji želi uložiti 250 milijuna eura u austrijsko gospodarstvo.
Iako je sugovornica u nekoliko navrata ponovila kako se radi o ilegalnom novcu, Strache i Gudenus su navodnoj investitorici ponudili kupnju najtiražnijeg austrijskog dnevnika Kronen Zeitung.


„Ako tri tjedna uoči izbora preuzmete Kronen Zeitung i podržite nas da dođemo do vrha, onda možemo pričati o svemu“, rekao je Strache u videu.


U videu spominje i Hrvatsku.


Strache je svojoj ruskoj prijateljici savjetovao da nipošto ne ulaze novac u države jugoistoka Europe.


“Hrvatska je jedno sranje, sranje”, govori Strache te savjetuje i da bježi od Srbije.Austrijski kancelar Sebastain Kurz sazvao je u subotu hitan sastanak sa svojim zamjenikom Stracheom i objavio da s njime odbija dalju suradnju nakon sinoćnje objave videosnimke.


Strache je ostavku ponudio ranije u subotu kako bi spriječio raspad koalicijske vlade koju čine kancelarova konzervativna Narodna stranka i Stracheova Slobodarska stranka (FPOe).


Iako je Strache inzistirao na tome da nije prekršio nikakav zakon, priznao je da je riječ o “krajnje neugodnoj, pijanoj aferi”, piše N1.