UPOZORENJE

Hrana kao prijenosnik koronavirusa? Znanstvenici nemaju dokaza, ali…

Hina

Foto S. DRECHSLER

Foto S. DRECHSLER

Svjetska zdravstvena organizacija izdala je preporuke za mjere predostrožnosti koje uključuju savjete u provedbi prikladnih higijenskih mjera kod rukovanja hranom i njezine pripreme



ZAGREB –  Trenutno nema dokaza da bi hrana mogla biti izvor ili prijenosnik zaraze koronavirusom, objavio je u utorak Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).


Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) pomno prati situaciju vezano uz epidemiju koronavirusne bolesti (COVID-19), koja je pogodila velik broj zemalja širom svijeta, priopćio je HZJZ.


Vodeća znanstvenica u EFSA-i Marta Hugas izjavila je: “Iskustva s prijašnjim epidemijama srodnih koronavirusa, poput  teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS-CoV) i bliskoistočnog respiratornog sindroma (MERS-CoV), pokazuju da nije bilo prijenosa virusa konzumacijom hrane. U ovom trenutku, nema dokaza da se novi koronavirus ponaša drukčije”.




Europski centar za sprječavanje i suzbijanje bolesti izvijestio je da, iako su u Kini životinje najvjerojatniji izvor prvotne zaraze, virus se prenosi sa čovjeka na čovjeka mahom kapljičnim putem kad ljudi kišu, kašlju ili izdišu.


Znanstvenici i vlasti u cijelom svijetu prate razvoj bolesti i do sada nije zabilježen nijedan slučaj prijenosa koronavirusa putem hrane.


Što se sigurnosti hrane tiče, Svjetska zdravstvena organizacija izdala je preporuke za mjere predostrožnosti koje uključuju savjete u provedbi prikladnih higijenskih mjera kod rukovanja hranom i njezine pripreme, poput pranja ruku, temeljite obrade hrane i izbjegavanja moguće unakrsne kontaminacije između kuhane i sirove hrane, navodi HZJZ.