Policajac ranjen strijelom

Hong Kong: Policija prijeti da će protiv naoružanih prosvjednika upotrijebiti prave metke

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Nakon što je jedan policajac ranjen strijelom koju je ispalio prosvjednik oko tog kampusa okruženog zapaljenim barikadama, policija je u noći izdala upozorenje da će upotrijebiti prave metke. To je prvo upozorenje tog tipa od početka prosvjeda.HONG KONG – Policija Hong Konga je upozorila da kani koristiti “prave metke” suočena sa smrtonosnim oružjem korištenim protiv nje tijekom sukoba oko kampusa koji je posljednjih sati postao glavna baza prodemokratskih prosvjeda.


Nakon što je jedan policajac ranjen strijelom koju je ispalio prosvjednik oko tog kampusa okruženog zapaljenim barikadama, policija je u noći izdala upozorenje da će upotrijebiti prave metke. To je prvo upozorenje tog tipa od početka prosvjeda.


Od lipnja bivšu britansku koloniju sa 7,5 milijuna stanovnika potresa najteža politička kriza nakon predaje te bivše britanske kolonije Kini 1997.
Službeni mediji su nekoliko puta upozorili da bi kineska vojska, stacionirana u poluautonomnoj regiji, mogla intervenirati i zaustaviti prosvjede.


Predsjednik Xi Jinping je ovog tjedna izdao do sada najjasnije upozorenje i potvrdio da prosvjedi ugrožavaju načelo “jedne zemlje, dva sustava” koji je doveo do povrata.


U nedjelju navečer su se stotine aktivista povukle na Politehničko sveučilište u Hong Kongu (PolyU) u Kowloonu, gdje su zapalili veliku vatru kako bi spriječili policiju da zauzme sveučilište i da zadrže blokadu Cross Harbour Tunnela, cestovnog tunela zatvorenog od utorka.