Zaobilazili birališta

Hoće li se to dogoditi i kod nas? Francuzi održali izbore, izlaznost bila rekordno niska

Hina

Reuters

Reuters

Ubrzo nakon prvih rezultata predsjednik Macron je rekao da je "zabrinut niskom stopom izlaznosti"Birači su u nedjelju većinom zaobilazili biračke urede za drugi krug lokalnih izbora obilježenih dobrim rezultatom zelenih i poteškoćama stranke predsjednika Emmanuela Macrona u nekoliko velikih gradova bez obzira na pobjedu premijera Edouarda Philippea.


Na izbore nije izašlo blizu 60 posto birača dok i dalje traje zabrinutost zdravstvenom situacijom i nakon beskrajne kampanje, jer su zbog pandemije između dva izborna kruga prošla čak tri i pol mjeseca.


Ubrzo nakon prvih rezultata predsjednik Macron je rekao da je “zabrinut niskom stopom izlaznosti”.
Macronova stranka LREM možda neće ostvariti većinu niti u jednom velikom gradu, ali premijer Edouard Philippe je lako pobijedio u lučkom gradu Le Havreu s 59 posto glasova.


Zeleni koji dobro kotiraju u nekoliko velikih gradova poput Lyona i Marseilla potvrdili su dobre rezultate iz prvog kruga, prema prvim procjenama u nedjelju.


U Poitiersu i u Besançonu čini se da vode zeleni.


Krajnja desnica je pobijedila u Perpignanu, katalonskom gradu s više od 100.000 stanovnika, gdje je pobijedio Louis Aliot, bivši partner Marine le Pen.


Pitanje je koji će utjecaj ovi izbori imati na smjer dvije posljednje godine Macronova petogodišnjeg mandata.


On je dao naslutiit da će kriza koronavirusa “duboko promijeniti stvari”.


Posljednjih tjedana je LREM izgubila apsolutnu većinu u Nacionalnoj skupštini.


Nakon prvog kruga organiziranog kada je buknula epidemija u Francuskoj, za drugi krug su poduzete brojne mjere opreza poput obveznih zaštitnih maski, dezinfekcijskih gelova i razmaka tijekom glasanja.


Francuska, teško pogođena novim koronavirusom, zabilježila je više od 29.750 umrlih od početka epidemije covida-19.