Simbol

Hoće li George Floyd, koji je skončao pod koljenom bijelog policajca, stvarno biti kamen pokreta koji će promijeniti svijet?

Hina

REUTERS

REUTERS

U obredu koji je uživo prenosila svaka veća američka televizijska mreža iz crkve u Houstonu, obitelj, svećenici i političari pozvali su Amerikance da tugu i bijes zbog njegove smrti pretvore u trenutak kojim će naciju donijeti preokretGeorge Floyd, crnac čija je smrt pod koljenom bijelog policajca zapalila prosvjede protiv rasne nepravde, postao je temeljni kamen pokreta koji će promijeniti svijet, rečeno je na njegovu pogrebu s kojeg nisu izostale ni političke poruke, prenose agencije u srijedu.


U obredu koji je uživo prenosila svaka veća američka televizijska mreža iz crkve u Houstonu, obitelj, svećenici i političari pozvali su Amerikance da tugu i bijes zbog njegove smrti pretvore u trenutak kojim će naciju donijeti preokret.


Pogreb je održan dva tjedna nakon prosvjeda koji su zapalili Ameriku nakon objave videozapisa prolaznice koja je svjedočila kako se 46-godišnji Floyd borio za život dok ga je koljenom gotovo devet minuta pritiskao bijeli policajcac oglušujući se o njegove vapaje »ne mogu disati«.
Te su riječi postale leitmotiv za prosvjede diljem svijeta protiv rasne nejednakosti, ali i druge nepravde uperene protiv etničkih i manjinskih skupina.


»Ne mogu disati. Sve dok budem disala, borit ću se za pravdu«, rekla je Floydova nećakinja Brooklyn Williams u govoru kojim je ušla u politički teren. »To nije bilo ubojstvo, već zločin iz mržnje«, rekla je Wiliams, jedna od nekoliko rođaka koji su govorili na pogrebu u crkvi.


Neki kažu učinimo Ameriku ponovno velikom«, rekla je Williams, misleći na slogan iz izborne kampanje predsjednika Donalda Trumpa da bi zatim zapitala »Ali kada je to Amerika bila velika?«.


Borac za građanska prava, velečasni Al Sharpton nazvao je Floyda »običnim bratom« kojega je Bog odabrao da »bude temeljni kamen pokreta koji će promijeniti svijet«.


Sharpton je najavio da će Floydova obitelj predvoditi marš u Washingtonu 28. kolovoza na 57. godišnjicu slavnog govora Martina Luthera Kinga »Sanjam«, a koji je ubijen 1968.


Prosvjed u Washingtonu Foto REUTERS


Politička nota


»Prva stvar koju trebamo učiniti je počistiti Bijelu kuću«, rekao je velečasni Bill Lawson i pozvao Amerikance da »glasaju«.


Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden obratio se videoporukom prikazanom na službi u crkvi i poručio »Kada bude pravde za Georgea Floyda, bit ćemo istinski na putu prema rasnoj pravdi u Americi«.


»Ne možemo se više okretati od rasizma koji ranjava naše duše«, kazao je bivši potpredsjednik iz mandata Baracka Obame i zapitao »Zbog čega se u ovoj zemlji previše crnih Amerikanaca ujutro diže s mišlju da bi mogli umrijeti samo zbog toga što žive svoj život«, upitao se u videu.


Više demokratskih zastupnika govorilo je u crkvi Fountain of Praise u Houstonu, dajući ispraćaju i političku notu.


Dva stola za registraciju birača bila su postavljena ispred crkve.


Demonstrators raise their fists in the air near the White House, during a protest against racial inequality in the aftermath of the death in Minneapolis police custody of George Floyd, in Washington, U.S., June 6, 2020. REUTERS/Leah Millis


Na ispraćaju u crkvi bili su i članovi obitelji nekoliko crnaca koje su ubili bijeli policajci ili bijeli civili. Tako je bila prisutna majka Erica Garnera, Njujorčanina koji je također ubijen u policijskoj intervenciji, kao i obitelj Ahmauda Arberyja, 25-ogodišnjaka iz Georgije ubijenog u veljači na joggingu.


Njujorški gradonačelnik Bill de Blasio rekao je u utorak da će grad preimenovati pet ulica u Black Lives Matter, a njujorška burza održala je 8 minuta i 46 sekundi šutnje, upravo koliko je trajao policijski zahvat nad Georgeom Floydom.


Floydova smrt i reakcije na pljačke i palež koji su pratili uglavnom mirne prosvjede zadnjih dana u Americi gurnuli su predsjednika Donalda Trumpa u najveću do sada krizu zbog njegovih stajališta.


Republikanac Trump opetovano je prijetio da će vojsku izvesti na ulice da smiri prosvjede te se uglavnom fokusirao u toj krizi na vraćanje zakona i reda na ulicama izbjegavajući pozabaviti se korijenom problema koji je izazvao prosvjede, piše agencija Reuters.