Natpisi s ustaškim znakovljem

HNS BiH osudio prijeteće grafite u Čapljini protiv Bošnjaka

Hina

Foto Armin Durgut/PIXSELL

Foto Armin Durgut/PIXSELL

Na ulazu u Čapljinu pojavili su se u četvrtak grafiti s ustaškim znakovljem i pozivima na nasilje i ubojstva Bošnjaka koje se pogrdno naziva balijamaHrvatski narodni sabor (HNS) BiH osudilo je u petak prijeteće grafite protiv Bošnjaka u južnome dijelu BiH, uključujući ustaške simbole i pozvao na kažnjavanje počinitelja.


Na ulazu u Čapljinu pojavili su se u četvrtak grafiti s ustaškim znakovljem i pozivima na nasilje i ubojstva Bošnjaka koje se pogrdno naziva balijama.


Policija je obavila očevid na licu mjesta.
HNS-a koji okuplja najvažnije hrvatske stranke u BiH oštro je osudilo incident.


“Bezrezervno osuđujemo svaki oblik nasilja i prijetnji, bez obzira radilo se o pojedincu ili skupini, ili o namjerno podmetnutim grafitima koji za cilj imaju narušavanje međunacionalnih odnosa. Pozivamo nadležna tijela da istraže i oštro kazne sudionike i počinitelje”, stoji u priopćenju predsjedništva.


“BiH su kao nikada potrebni mir i stabilnost, građenje suživota te napredak prema euroatlantskim integracijama’, dodaje se.


Grafiti i uvredljive poruke kojima se veličaju zločini, uključujući i one počinjene u posljednjem ratu 1990-tih česta su pojava u BiH.


U Čapljini su i prošle godine bile ispisane slične poruke koje su gradske vlasti uklonile.