Dvije vlasti, jedan rat

Haftar nadomak središtu Tripolija: Otkako je zapad “spasio” Libiju od diktatora, rat u toj zemlji bjesni bez prestanka

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Služba za medije LNA-a objavila je danas da su Haftarove snage zauzele ključne položaje u južnom dijelu Tripolija, uključujući vojni logor i međunarodnu zračnu luku koja nije u funkciji od 2014.BENGAZI – Snage jednog od libijskih vojnih vođa Kalife Haftara u petak su objavile da se približavaju središtu libijskog glavnog grada Tripolija koji nadzire vlada podržana od Ujedinjenih naroda.


Ranije ovog mjeseca je Haftar, vođa samoprozvane Libijske nacionalne armije (LNA), najavio “odlučujuću” bitku za Tripoli.


U travnju je zapovijedio ofenzivu za preuzimanje grada od Vlade nacionalnog jedinstva (GNA) no ta je kampanja završila u pat-poziciji.
Služba za medije LNA-a objavila je danas da su Haftarove snage zauzele ključne položaje u južnom dijelu Tripolija, uključujući vojni logor i međunarodnu zračnu luku koja nije u funkciji od 2014.


LNA je također zauzeo cestu prema zračnoj luci nakon što je potisnuo milicije koje se bore na strani vlade, objavio je LNA na svojoj Facebook stranici bez dodatnih pojedinosti.


Vlada u Tripoliju te navode još nije komentirala.


Navodni napredak bi značio da su Haftarove snage na oko 10 kilometara od središta Tripolija.


Libija ima najmanje dvije suprotstavljene vlasti, vladu koju podržava UN i drugu u istočnom gradu Tobruku koja je Haftarova saveznica.


Vlada nacionalnog jedinstva, koju podržavaju Turska i Katar, već se mjesecima bori protiv ofenzive snaga Kalife Haftara s istoka zemlje, kojem pomažu Rusija, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati.


Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je u četvrtak da će Turska poslati vojne postrojbe u Libiju jer je Tripoli to zatražio i da će u siječnju parlamentu podnijeti prijedlog zakona koji će to omogućiti.


Ankara je potpisala dva sporazuma s vladom Fajeza Seradža u Tripoliju, koja je međunarodno priznata. Jedan se odnosi na sigurnosnu i vojnu suradnju, a drugi na demarkaciju morske granice na istočnom Mediteranu.


Erdoganova najava potaknula je bojazni da bi dugogodišnji libijski sukobi mogli prerasti u regionalni sukob.