Ekološka aktivistica o epidemiji

Greta Thunberg: koronavirus pokazao da svijet može djelovati brzo kad to želi

Hina

Reuters

Reuters

'Pokazala se jedna stvar – kad smo u krizi, možemo hitro donijeti odluku da nešto učinimo i brzo djelovati', rekla je 17-godišnja Thunberg, pokretačica štrajkova školaraca protiv klimatskih promjena koji su se proširili svijetomLONDON Ekološka aktivistica Greta Thunberg u utorak je istaknula kako brze i opsežne ekonomske i društvene mjere uvedene radi borbe protiv širenja koronavirusa pokazuju kako je moguće brzo djelovanje i po pitanju klimatskih promjena.


Dužnosnici diljem svijeta odgovaraju na pandemiju koronavirusa zaustavljanjem gospodarskih aktivnosti, zatvaranjem škola i drugih institucija, zabranama okupljanja i putovanja i predlaganjem velike financijske pomoći koja bi trebala održati ekonomiju na životu.


„Koronavirus je grozan događaj… ništa pozitivno se neće dogoditi iz njega“, rekla je švedska tinejdžerica za zakladu Thomson Reuters u razgovoru vođenom putem interneta. 
„No pokazala se jedna stvar – kad smo u krizi, možemo hitro donijeti odluku da nešto učinimo i brzo djelovati“, rekla je 17-godišnja Thunberg, pokretačica štrajkova školaraca protiv klimatskih promjena koji su se proširili svijetom. 


„Iako to mora biti drugačije nego u ovom slučaju, možemo djelovati brzo i promijeniti naše navike i krizi pristupiti kao krizi“. 


Thunberg je u utorak na društvenim mrežama objavila kako su ona i njezin otac imali simptome Covida-19 nakon što su se vratili s puta iz srednje Europe. Dodala je da je u samoizolaciji provela protekla dva tjedna, no da nije testirana na virus.


„Iznimno je vjerojatno da sam ga imala, ako se uzmu u obzir simptomi i okolnosti“, zaključila je.