GRČKA PRED PARLAMENTARNIM IZBORIMA: Ankete predviđaju poraz Ciprasa i Sirize

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Ljevičarska Siriza pobijedila je na izborima u rujnu 2015., drugi put za redom, s 35, 5 posto glasova, dok je za Novu demokraciju tada glasalo 28, 1 posto birača.ATENA – Grčki premijer Aleksis Cipras njegova stranka Siriza, prema anketama objavljenima kasno u utorak, zaostaju za oporbenim konzervativcima uoči parlamentarnih izbora koji će se održati 7. srpnja.


Prema anketi atenske agencije Pulse, tri tjedna uoči parlamentarnih izbora, Siriza ima podršku 26 posto birača dok glavni suparnik Nova demokracija Kiriakosa Micotakisa ima podršku 34, 5 posto birača.


Ljevičarska Siriza pobijedila je na izborima u rujnu 2015., drugi put za redom, s 35, 5 posto glasova, dok je za Novu demokraciju tada glasalo 28, 1 posto birača.
Anketa uvelike odražava ishod svibanjskih izbora za Europski parlament, na kojima je Nova demokracija dobila 9, 5 posto više glasova od Sirize.


To je potaknulo Ciprasa da raspusti parlament i sazove prijevremene izbore koji nisu trebali biti održani prije listopada.


Prema anketi Pulsea socijaldemokrati su treći sa sedam posto, dok komunisti i krajnje desne stranke dobivaju 5, 5, odnosno pet posto glasova.


U anketi je sudjelovalo 1356 građana širom Grčke između 10. i 13. lipnja.