32. obljetnica

Godišnjica ujedinjenja Njemačke: Političari držali zabrinute govore, na Istoku prosvjedovali

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Prosvjedi su održani na mnogim mjestima na istoku Njemačke na Dan njemačkog jedinstvaNjemački političari proslavili su 32. godišnjicu njemačkog ujedinjenja u ponedjeljak, no upozorili da se zajedništvo ne bi trebalo uzimati zdravo za gotovo usred mnoštva suvremenih izazova.


Njemački kancelar Olaf Scholz i predsjednik Frank-Walter Steinmeier bili su među uzvanicima na službenoj svečanosti u istočnom gradu Erfurtu u saveznoj pokrajini Tiringiji.


Baerbel Bas, predsjednica donjeg doma njemačkog parlamenta, Bundestaga, i tirinški premijer Bodo Ramelow, predsjednik gornjeg doma, Bundesrata, zabrinuto su govorili na ceremoniji u opernoj kući u Erfurtu.
Bas je rekla da razlike između bivše Zapadne i Istočne Njemačke još uvijek postoje, usred porasta protuvladinih osjećaja na bivšem komunističkom istoku.


“Način na koji se odnosimo jedni prema drugima u biti određuje snagu naše zemlje.


Želim manje gnjeva i više poštovanja, manje naređivanja i više znatiželje, manje predrasuda i više empatije”, rekla je Bas, socijaldemokratkinja koja je odrasla u Zapadnoj Njemačkoj.


Demokratske rasprave vode do rješenja, “no razumijevanje i poštovanje ne mogu cvjetati u otrovnoj atmosferi”, dodala je.Prosvjedi su održani na mnogim mjestima na istoku Njemačke na Dan njemačkog jedinstva. Veliki broj policajaca u Erfurtu spriječio je nastajanje problema.


Prosvjednici su izražavali bijes zbog inflacije, rata u Ukrajini, epidemioloških mjera zbog koronavirusa i drugih politika vlade kancelara Scholza.


Američki državni tajnik Antony Blinken je u poruci rekao da je Njemačka postala “izdržljivi NATO saveznik i utjecajni globalni vođa”.


“Sjedinjene Američke Države su sretne što imaju tako snažnog partnera u našim zajedničkim naporima da branimo demokraciju, ljudska prava, vladavinu prava i institucije koje su zajamčile mir i sigurnost gotovo osam desetljeća”, rekao je Blinken koji je Njemačkoj čestitao Dan njemačkog jedinstva.