Posebni tužitelj

Glavni Bidenovi pomoćnici ispitani u istrazi o rukovanju povjerljivim dokumentima

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Republikanci koji vode istragu usmjerenu na mogući opoziv Bidena detaljno su opisali inozemna plaćanja članovima njegove obitelji na svom prvom saslušanjuGlavni suradnici Joea Bidena, uključujući savjetnika za nacionalnu sigurnost Jakea Sullivana i bivšeg šefa osoblja Bijele kuće Rona Klaina, ispitao je posebni tužitelj Robert Hur, koji istražuje predsjednikovo postupanje s povjerljivim dokumentima, izvijestio je u četvrtak New York Times.


O tome kako su vladini dokumenti bili pohranjeni u think tank uredu koji je osnovan za Bidena nakon njegovog obavljanja dužnosti potpredsjednika i u njegovom domu u Delawareu ispitani su i dužnosnici koji su radili s njim na kraju njegova mandata potpredsjednika i sada, navodi list.


Osim Sullivana i Klaina, tužitelji su razgovarali i sa Steveom Ricchettijem, glavnim pomoćnikom Bijele kuće, državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom i Michaelom Carpenterom, bivšim upravnim direktorom Penn Biden centra, gdje su pronađeni neki dokumenti, dodaje se u izvješću pozivajući se na ljude upoznate sa slučajem. O Blinkenovom razgovoru je ranije ovog tjedna izvijestio ABC News.
Američki državni odvjetnik Merrick Garland u siječnju je imenovao Hura kao posebnog savjetnika koji će ispitati nepropisno skladištenje povjerljivih dokumenata u domu i bivšem uredu demokrata Bidena.


Opsežnija istraga o rukovanju povjerljivim dokumentima također je usmjerena na Bidenovog glavnog potencijalnog suparnika na izborima 2024., bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, koji je optužen u svom slučaju.


Trump, republikanac, također je suočen s tri odvojene optužnice koje se odnose na tajne isplate navodno uplaćene porno zvijezdi i pokušaje da se poništi ishod izbora 2020.


Ranije u četvrtak, republikanci koji vode istragu usmjerenu na mogući opoziv Bidena detaljno su opisali inozemna plaćanja članovima njegove obitelji na svom prvom saslušanju, ali nisu pružili dokaze da se demokratski predsjednik osobno okoristio.