Nova snimka

Gesta dobre volje: Rusi u bijegu ostavili gomilu opreme na Zmijskom otoku. Doletio je Bayraktar

Portal Novi list

Foto Screenshot Twitter

Foto Screenshot Twitter

Nakon što su ruske bombe u neuspješnom zračnom napadu promašile metu, vojnu opremu napuštenu na otoku uništili su Ukrajinci.U gesti dobre volje, ukrajinska vojska je jučer uništila još ruske opreme na Zmijskom otoku, nakon što su Rusi odatle pobjegli u nekoliko jurišnih čamaca.


Na snimci koju je objavio ukrajinski Glavni stožer vidi se kako je gomila ruske opreme napuštena na pristaništu uništena napadima bespilotne letjelice Bayraktar TB-2.

U napadu ukrajinskog drona uništeni su najmanje jedan višecijevni bacač raketa Tornado-G 122 mm, kao i četiri kamiona natovarena streljivom i gorivom.


Satelitske snimke tvrtke Planet od 1. i 2. srpnja pokazuju kako nedostaje dio pristaništa, točno na mjestu gdje je pogođen ruski višecijevni raketni sustav.Inače, samo dan ranije Rusi su neuspješno sami pokušali uništiti opremu koju su u panici ostavili na ovom strateškom otoku na Crnom moru, kojeg su zauzeli prvog dana invazije.


Na Zmijski otok rusko ratno zrakoplovstvo poslalo je dva borbena aviona SU-30.


U niskom brišućem letu ova dva mlažnjaka pokušala su zapaljivim bombama uništiti vlastitu opremu ostavljenu na otoku.Njihov napad sa sigurne je udaljenosti snimao jedan ukrajinski Bayraktar.


Kako se može vidjeti na snimci, od četiri bombe, čak tri su promašile čitav otok.


Ono što nisu uspjeli sami Rusi, jučer su umjesto njih napravili Ukrajinci i počistili otok od nagomilane ruske vojne opreme.


Zmijski otok nalazi se na strateškom položaju u Crnom moru s koje je moguće kontrolirati prilaze glavnoj ukrajinskoj izvoznoj luci Odessi, ali i prilaze ušću Dunava.


Nakon, što su Ukrajinci kombinacijom raketnih i topničkih napada uništili rusku protuzračnu obranu na otoku i učinili ruskom garnizonu život ondje nemogućim,  30. lipnja Ministarstvo obrane Rusije objavilo je da su Zmijski otok napustili u “gesti dobre volje”.Nakon više zapadnih donacija dalekometnih topničkih i raketnih sustava spekuliralo se koje je oružje korišteno kako bi se Ruse natjeralo da napuste ovaj otok.


Prema ukrajinskoj snimci to je učinjeno jednom haubicom, i to onom ukrajinske proizvodnje. Na snimci se vidi kako ruske položaje na otoku gađa haubica Bohdana, kalibra 155 milimetara.Koliko je ranije bilo poznato Ukrajina je uspjela proizvesti samo jedan prototip ove moderne dalekometne haubice.


Ukrajinci su i objavili fotografiju haubice u akciji protiv Rusa na Zmijskom otoku. Analitičari otvorenih podataka na temelju ove fotografije geolocirali su lokaciju i time potvrdili ukrajinsku priču.Zmijski otok gađan je s položaja blizu ušća Dunava, samo 6,5 kilometara od rumunjske granice. Satelitske snimke pokazuju da su Ukrajinci počeli graditi most i uređivati ceste do ove inače poprilično nedostupne i močvarne lokacije još u ožujku.


Čini se da su već tada planirali svojom Bohdanom učiniti život Rusima na Zmijskom otoku nemogućim. U tome su sad i uspjeli.