Pothvat za pamćenje

‘Francuski Spiderman’ i njegov sin popeli se bez opreme na neboder u Barceloni

Hina

Francuz Alain Robert / Reuters

Francuz Alain Robert / Reuters

Dvojac je završio svoj uspon za manje od sat vremena, a na vrhu ih je dočekala policija, koja ih je ispratila u podnožje zgrade tradicionalnim putem, ali ih nije uhitilaAlain Robert, slobodni penjač poznat i kao “francuski Spiderman”, popeo se u subotu na jedan od najviših nebodera u Barceloni bez opreme. I po prvi put ikad, poznatom penjaču pridružio se i njegov sin.


“Ovaj put je drugačije. Moj sin nije penjač, tako da se nekako osjećam odgovornim za njega”, rekao je Robert Reutersu dok se pripremao na uspon. “Znam da je veliki dečko, ima 34 godine. To je njegova vlastita odluka, ali na kraju dana ja sam njegov tata.”


Prolaznici i španjolska policija gledali su 60-godišnjaka i njegova sina, Juliena, kako se penju na 144 metara visok toranj Torre Glories, ranije poznat i kao Torre Agbar, ostakljenu uredsku zgradu koju je dizajnirao arhitekt Jean Nouvel, a koja je poznata po svome noćnom osvjetljenju.


Reuters

Reuters
“Pod velikim sam stresom. Nisam se nikad u životu ovako bojao”, Julien je rekao Reutersu prije nego što su počeli s penjanjem.


“Radio sam strašne stvari u životu, ali ovo… Nikad se nisam ovako bojao u svome životu. Nasreću, imam oca koji će pričati sa mnom, koji će me voditi.”


Dvojac je završio svoj uspon za manje od sat vremena, a na vrhu ih je dočekala policija, koja ih je ispratila u podnožje zgrade tradicionalnim putem, ali ih nije uhitila.


Reuters


Julien, koji je proveo osam godina u vojsci i rado se bavi spotom, pripremao se za svoj prvi uspon gledajući videe ranijih uspona svoga oca.


Alain Robert se počeo penjati 1975. godine, vježbajući na klifovima u blizini svoga rodnog grada Valencea na jugu Francuske.


Počeo se baviti solo penjanjem 1977. godine, a otad se popeo na više od 150 zgrada, uključujući i na Burj Khalifu u Dubaiju, najvišu zgradu na svijetu, na Eiffelov toranj i na most Golden Gate u San Franciscu.


Robert rijetko dobije dopuštenje i penje se bez opreme, koristeći se samo svojim golim rukama, parom penjačkih cipela i vrećicom krede u prahu.


Reuters