Monodrama u Sarajevu

Francuski filozof Henry-Levy: ‘Le Pen, Salvini, Dodik i Vučić ubijaju Europu’

P. N.

Foto Yann Revol

Foto Yann RevolSARAJEVO – „Europi se već sutra može dogoditi ono što se Bosni i Hercegovini događa s Dodikom“, kazao je francuski filozof, novinar i aktivist Bernard Henry-Levy u monodrami „U potrazi za Europom“, koju je sinoć izveo u Narodnom pozorištu u Sarajevu.


„U potrazi za Europom“ dvosatna je monodrama koju je Henry-Levy osmislio kao svoj osobni apel za spas Europe pred plimom nacionalizma i populizma koja joj posljednjih godina prijeti.


Riječ je o književno-publicističko-filozofskome tekstu prožetom poetskim dijelovima, u kojemu Henry-Levy iznosi strastan pledoyer za očuvanje političkog jedinstva Europe na temeljima njezinoga humanističkog nasljeđa univerzalizma i slobode.
Nakon što je u siječnju ove godine napisao „Manifest za spas Europe“, koji je potpisalo tridesetak uglednih europskih i svjetskih intelektualaca, Henry-Levy je sa svojom monodramom krenuo na turneju po 22 europska grada, kako bi uoči izbora za Europski parlament 26. svibnja upozorio europske građane na populističku opasnost. Sarajevska predstava održana je u sklopu te turneje.


„Kako je nepodnošljivo vidjeti Dodika u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, tako bi sutra bilo nepodnošljivo vidjeti Mattea Salvinija na položaju predsjednika Europskog parlamenta. Bilo bi to kao da Al Kapone postane šef čikaške policije, ili Donald Trump predsjednik Međunarodne feminističke lige“, kazao je u Henry-Levy u monodrami, čiji tekst prilagođava svakome gradu u kojemu nastupa.


Henry-Levy, koji se tijekom rata u BiH snažno zauzimao za spas zemlje i vojnu intervenciju međunarodne zajednice protiv srpskih snaga, multikulturalnost BiH predstavio je kao model Europe, a ratnu tragediju BiH kao najavu onoga što bi se moglo dogoditi Europi.


„Kao što smo devedesetih govorili da Europa umire u Sarajevu, tako danas kažemo – Bosna ima istinsku strast za demokracijom, a svi ti populisti u Europi, Alternative fur Deutschland u Njemačkoj, antisemitski Žuti prsluci u Francuskoj, digli su ratni krik protiv demokracije. Le Pen, Slavini, Dodik i Vučić ubijaju Europu“, kazao je Henry-Levy u strasnoj dvosatnoj filipici, koju je završio rečenicom na bosanskom koji, kako kaže, „ima nesreću da bude isti kao srpsko-hrvatski“: „Sarajevo, zajedno do pobjede! Sarajevo u mom srcu“.


Bernard Henry-Levy poznati francuski je filozof, novinar i aktivist, autor dvadesetak knjiga. Devedesetih, zajedno s još nekoliko francuskih filozofa, poput Pascala Brucknera i Alaina Finkielkrauta, snažno se zauzimao za zaustavljanje srpske agresije na Bosnu i Hercegovinu, te za priznanje prava napadnutim zemljama, Hrvatskoj i BiH, na samostalnost.