Širi se

Francuska potvrdila peti slučaj zaraze koronavirusom, broj umrlih u Kini porastao na 170

Hina

Foto Reuters

Foto ReutersPARIZ  Francuska je potvrdila svoj peti slučaj zaraze koronavirusom iz Kine, a riječi je o kćeri 80-godišnjaka koji je već hospitaliziran s istom dijagnozom, izjavila je u srijedu ministrica zdravstva te zemlje Agnes Buzyn.


Buzyn je također kazala da iz Francuske u Kinu lete dva zrakoplova – nakon prvoga u srijedu, drugi će poletjeti u četvrtak ili petak – namijenjena evakuaciji francuskih državljana iz kineskog grada Wuhana, epicentra zaraze.


Francuska je u petak prošli tjedan potvrdila prva tri slučaja zaraze koronavirusom u toj zemlji, a ovoga utorka i četvrti.
“Sada imamo pet slučajeva, od kojih su dva pod nadzorom”, kazala je Buzyn na konferenciji za novinare.


Kinesko nacionalno povjerenstvo za zdravlje priopćilo je u četvrtak da je ukupan broj potvrđenih smrtnih slučajeva od zaraze koronavirusom do kraja dana u srijedu porastao za 38, na 170, dok je broj zaraženih porastao za preko 1700 zabilježenih slučajeva.


Do kraja dana u srijedu potvrđeno je ukupno 7.736 slučajeva zaraze koronavirusom, uz još 12.167 suspektnih, priopćilo je povjerenstvo.


Od toga, 1.239 ljudi nalazi se u kritičnom stanju.


Od 170 dosadašnjih smrtnih slučajeva, 162 su zabilježena u epicentru epidemije, u provinciji Hubei.


Virus, koji je u međuvremenu zahvatio čitavu zemlju, proširio se diljem svijeta, pa je tako 70 slučajeva zaraze zabilježeno u više od 20 zemalja, među kojima u Japanu, Njemačkoj, Francuskoj, Tajvanu i Vijetnamu.


Stručno povjerenstvo Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) sastat će se ponovno u četvrtak kako bi odlučilo o tome hoće li brzo širenje zaraze proglasiti javnozdravstvenom opasnošću od međunarodne važnosti.


Direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus izjavio je kako ta organizacija “duboko žali” što je rizik od širenja virusa u nekoliko prošlotjednih izvješća ocijenila “umjerenim” umjesto “visokim”.


Tijekom noći, rastućem broju zrakoplovnih kompanija koje su otkazale neke ili sve letove u Kinu pridružili su se i Lufthansa, KLM, Finnair, American Airlines te IndiGo.