Općinski izbori

Francuska ljevica doživjela poraz, Pariz dobio prvu gradonačelnicu

Hina

Francuska ljevica doživjela je na općinskim izborima u nedjelju poraz u više velikih gradova, iako će Pariz voditi socijalistkinja, a u najmanje dva grada pobjedu je odnio ekstremno desni Nacionalni front (NF), pokazuju prvi rezultati i procjene

PARIZ Francuska ljevica doživjela je na općinskim izborima u nedjelju poraz u više velikih gradova, iako će Pariz voditi socijalistkinja, a u najmanje dva grada pobjedu je odnio ekstremno desni Nacionalni front (NF), pokazuju prvi rezultati i procjene.Ljevica je izgubila Reims, Saint-Etienne, Limoges i Angers, ali je osvojila vlast u prijestolnici.Anne Hidalgo (54) će postati prva žena koja će biti na čelu francuskog glavnog grada, po procjenama instituta Ifop i Sas. Desna ruka dosadašnjeg gradonačelnika Bertranda Delanoea pobijedila je svoju protivnicu iz desnog UMP-a Nathalie Kosciusko-Morizet (40), blisku bivšem predsjedniku Nicolasu Sarkozyju, koja je pobijedila u prvom krugu.Anne Hidalgo vjerojatno će dobiti 54,5 posto glasova a njezina protivnica 45,5 posto.Jean-Francois Cope, predsjednik desnog UMP-a rekao je da je njegova stranka odnijela »veliku pobjedu« na izborima te da je pobijedila u mnogim gradovima koje je dosad držala ljevica.Glasnogovornica vlade Najat Vallaud Belkacem priznala je da su »rezultati za ljevicu loši«. »Primamo ih na znanje, oni su za nas razočaravajući«, rekla je.Ekstremno desni Nacionalni front (FN) osvojio je vlast u Beziersu i Frejusu, ali nije uspio u Perpignanu i Avignonu.Nacionalni front realizirao je u nedjelju »najbolji rezultat u čitavoj povijesti na općinskim izborima« u Francuskoj, rekao je potpredsjednik stranke Florian Philippot. FN je dobio »najmanje šest gradova«, među kojima Beziers i Frejus, te »vjerojatno 1.200 općinskih vijećnika«, rekla je predsjednica Marine Le Pen.Francuska je u nedjelju glasovala u drugom krugu općinskih izbora nakon prvog kruga održanog prije tjedan dana koji je također bio porazan za ljevicu na vlasti u odnosu na desnicu i krajnju desnicu.Općinski izbori prvi su nacionalni izborni test za Francoisa Hollandea od izbora u svibnju 2012.Proboj krajnje desnice otkriva socijalno beznađe Francuza i zato izvršna tijela moraju reagirati »brzo i snažno«, prokomentirao je ovog tjedna neimenovani dužnosnik PS-a.Analitičari drže da će premijer Jean-Marc Ayrault biti žrtveni jarac neuspjeha vladajućih na općinskim izborima i sve više spominju ime popularnog i ambicioznog ministra unutarnjih poslova Manuela Vallsa kao njegova nasljednika.  Kći španjolskih doseljenika, feministica i diskretna članica Socijalističke stranke, Anne Hidalgo će postati prva gradonačelnica Pariza i pridružit će se jako malom klubu žena koje su na čelu glavnih gradova u svijetu.
Prema procjenama instituta Ifop i Sas za kanal i-Tele, Anne Hidalgo je u drugom krugu općinskih izbora u nedjelju u Francuskoj dobila 54,5 posto glasova, dok je njezina protivnica iz desnog UMP-a Nathalie Kosciusko-Morizet dobila 45,5 posto.


Anne “Ana-Maria” Hidalgo će sljedećih dana postati čelnicom grada s 2,2 milijuna stanovnika, središtem svim vlasti u Francuskoj i najturističkijim gradom na svijetu.


Ona će se pridružiti Ani Botelli, gradonačelnici Madrida i Carolini Toha, gradonačelnici Santiago de Chilea.
Hidalgo je bila desna ruka Bertranda Delanoea, gradonačelnika Pariza od 2001. i upravo njezina pobjeda omogućuje socijalistima da donekle spasi čast na izborima u kojima su izgubili mnogo gradova, ocjenjuje France presse.


Anne Hidlago je rođena 19. lipnja 1959. u San Fernandu u Andaluziji tijekom Francove diktature. Kao vrlo mlada došla je u Lyon a u Pariz se doselila 1984. Diplomirala je socijalno pravo, bila je inspektorica rada i zatim savjetnica bivše socijalističke ministrice Martine Aubry.


Hidalgo je prije svega feministica i tek se 1994. pridružila socijalistima, privučena moralnom strogošću socijalističkog kandidata za predsjedničke izbore Lionela Jospina.


Na čelu Pariza, Hidalgo obećava nastaviti rad koji je započeo Bertrand Delanoe. Obećala je 10.000 novih stanova, 5.000 dodatnih mjesta u vrtićima, lakši pristup medicinskoj skrbi, nepovećavanje poreza i nastavak sigurnosne politike i velikih kulturnih događaja koji su obilježili posljednjih deset godina.Francuski premijer Jean-Marc Ayrault priznao je u nedjelju da je neuspjeh koji su socijalisti na vlasti doživjeli na općinskim izborima u nedjelju poraz vlade te je obećao da će ta jasna poruka biti u “potpunosti saslušana”.


Izbori su “obilježeni značajnim nezadovoljstvom onih koji su nam dali povjerenje u svibnju i lipnju 2012.”, rekao je premijer.


Oni su “prigoda da građani upute poruku, ta poruka je jasna, i treba se u potpunosti saslušati”, dodao je premijer koji bi mogao izgubiti svoje mjesto na čelu vlade.


Neuspjeh na općinskim izborima je “kolektivna odgovornost, ja preuzimam svoj dio”, dodao je premijer.


Poraz socijalista na općinskim izborima odražava i jasno nezadovoljstvo građana predsjednikom Francois Holllandeom.