Ubrzavaju kampanju

Francuska će produžiti razmak između prve i druge doze mRNA cjepiva

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

To će nam omogućiti da brže procjepljujemo a da ne smanjujemo zaštitu, objasnio je VeranFrancuska će produžiti razmak između prve i druge doze mRNA cjepiva protiv covida-19, odnosno cjepiva Pfizer/BioNTecha i Moderne, sa četiri na šest tjedana kako bi ubrzala kampanju cijepljenja, najavio je francuski ministar zdravstva Olivier Veran za tjednik JDD.


“To će nam omogućiti da brže procjepljujemo a da ne smanjujemo zaštitu”, objasnio je Veran listu.


Francuska je odobrila cijepljenje mRNA cjepivima Pfizer/BioNTecha i Moderne.
Veran je također rekao da će od ponedjeljka cjepivo AstraZenece ponuditi svima starijima od 55, a ne samo onima s ozbiljinim faktorima rizika od težih posljedica covida-19.


Nakon sporog početka francuska kampanja cijepljenja se uhodala ali prosječni dnevni broj novozaraženih je još uvijek oko 40.000 a zemlja će ovoga u idućem tjednu sigurno preći broj od 100.000 smrtnih slučajeva povezanih s covidom-19.


Veran je rekao da ima znakova da je treće nacionalno zatvaranje uvedeno prošlog vikenda počelo usporavati širenje zaraze.


Broj novozaraženih je “dalje i vrlo visok”, rekao je Veran i dodao da “možemo očekivati da će razdoblje stabliizacije doći na jesen”, objavljuje JDD u nedjelju . “No za sada moramo ovako ići dalje”, zaključio je francuski ministar.