Bidenova naredba

FBI objavio prvi dokument o napadima 11. rujna, tereti Saudijce

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

FBI ga sumnjiči saudijskog obavještajni agenta da je duboko upleten u pružanje pomoći oko putovanja, smještaja i financiranja dvojice otmičaraAmerički FBI u subotu je objavio prvi od kako se očekuje nekoliko svojih dokumenata povezanih s istragom o terorističkim napadima 11. rujna i sumnjom na potporu saudijske vlade otmičarima zrakoplova, slijedom izvršne uredbe Joea Bidena.


Upravo objavljeni dokument, koji datira iz 2016., iznosi detalje rada FBI-ja na istrazi navodne logističke potpore koju su saudijski konzularni dužnosnik i osumnjičeni saudijski obavještajni agent u Los Angelesu pružali najmanje dvojici muškaraca koji su oteli zrakoplove 11. rujna 2001.


Znakovito izostavljeni dijelovi


Dokument objavljen na 20. godišnjicu smrtonosnih napada, još uvijek ima znakovite izostavljene dijelove.
U dokumentu se iznose pojedinosti o višestrukim povezanostima i izjave svjedoka koji potiču sumnju FBI-ja na Omara al Bajumija koji je navodno saudijski student u Los Angelesu, a FBI ga sumnjiči da je saudijski obavještajni agent.


U FBI-jevom dokumentu opisuje ga kao duboko upletenog u pružanje “pomoći oko putovanja, smještaja i financiranja” dvojici otmičara.


Saudijsko veleposlanstvo u Washingtonu prije toga u srijedu je reklo da “pozdravlja objavljivanje” FBI-jevog dokumenta te da je “svaka optužba da je Saudijska Arabija suučesnik u napadima 11. rujna kategorički lažna”.


Bidenova izvršna uredba potpisana je pošto je više od 1600 ljudi, članova obitelji kojima su se pridružili preživjeli i pripadnici hitnih službi, objavilo pismo kojim pozivaju Bidena da ne dolazi na ovogodišnju komemoraciju, ako prethodno ne skine oznaku tajnosti s vladinih dokumenata za koje vjeruju da će pokazati da su iza napada stajali čelnici Saudijske Arabije.


Ubrzo nakon pisma, ministarstvo pravosuđa objavilo je da će preispitati sve dosad zatajene informacije ili dokumente vezane uz napade 11. rujna 2001. koje može otkriti javnosti.


Biden branio odluku o povlačenju iz Afganistana


Američki predsjednik Joe Biden branio je u subotu svoju odluku o povlačenju američkih postrojbi iz Afganistana, u sklopu obilježavanja 20. obljetnice atentata 11. rujna i istaknuo da Sjedinjene Države ne mogu “napasti” sve zemlje u kojima se nalazi al-Kaida.


“Može li se al-Kaida vratiti? Da, i reći ću vam, već su se vratili na druga mjesta”, rekao je novinarima u Shanksvilleu, gdje se prije 20 godina srušio jedan od četiriju otetih zrakoplova.


“Koja je strategija? Moramo napasti sva mjesta gdje se nalazi al-Kaida i tamo ostaviti naše postrojbe? Budimo ozbiljni!”, dodao je.


Američki predsjednik, na udaru kritika zbog kaotičnog povlačenja iz Afganistana koje je završilo 31. kolovoza, ponovio je da je bila greška pokušavati ujediniti Afganistance.


Joe Biden drži da su Amerikanci ispunili svoju misiju ubivši Osamu Bin Ladena, utemeljitelja al-Kaide i neutraliziravši džihadističku mrežu u njezinoj afganistanskoj bazi.


Američka intervencija u Afganistanu počela je nakon atentata 11. rujna i pokrenula je najduži rat u povijesti Sjedinjenih Država.


Joe Biden prolazi kroz tešku političku fazu nakon što su talibani 15. kolovoza u Kabulu preuzeli vlasti i nakon hitne evakuacije više od 120.000 ljudi iz Afganistana u vojnoj operaciji koju je organizirala američka vojska.


Tvrdi da ga ne brine pad popularnosti. “Ovim se već dugo bavim”, rekao je taj 77-godišnjak i veteran američke politike.


Predsjednik Biden povodom obljetnice 11. rujna u subotu posjećuje svako od mjesta gdje su udarili oteti zrakoplovi 2001., odajući počast žrtvama.


Biden i supruga su u New Yorku najprije prisustvovali svečanosti na mjestu World Trade Centera, zatim su odletjeli u Shanksville u Pennsylvaniji, nakon čega odlaze na područje Washingtona u Pentagon.