Pozitivno ili negativno?

FACEBOOK NOVAC Njemački institut napravio je detaljnu analizu Libre. Evo što su zaključili

Hina

REUTERS

REUTERS

Hoće li libra uspješno konkurirati euru i dolaru po Demaryju ovisi o tri faktora – sigurnosti, zaštiti podataka i broju korisnika.Virtualna valuta Libra koju planira uvesti društvena mreža Facebook mogla bi pozitivno utjecati na prekogranične transakcije, ocijenili su u petak u njemačkom institutu za ekonomska istraživanju IW sa sjedištem u Koelnu.


Tvrtke bi mogle ograničiti svoju izloženost tečajnom riziku jer je libra zapravo privatna globalna valutna unija, izjavio je u petak viši ekonomist za monetarnu politiku toga instituta Markus Demary.


»U librinoj mreži ne postoji rizik promjene tečaja. On je prisutan samo u transakcijama između libre i eura odnosno dolara«, dodaje Demary.
Upozorava ipak da nije moguće procijeniti hoće li libra biti uspješna, podsjećajući da bitcoin nije ušao u široku upotrebu već ga koristi tek malena i zatvorena zajednice koja teži anonimnosti.


»Nasuprot tome, Facebook koristi većina stanovništva za koju anonimnost i zaštita podataka nisu toliko važni«, ističe ekonomist IW-a.


Hoće li libra uspješno konkurirati euru i dolaru po Demaryju ovisi o tri faktora – sigurnosti, zaštiti podataka i broju korisnika.


Napominje također da su elektronički prijenosi u eurima trenutno iznimno sigurni, a zaštita podataka zajamčena, što s librom zasada nije slučaj.