Portugal

Kriza pitke vode na jugu Europe: Zbog suše za piće koriste vodu iz akumulacijskog jezera

Hina

foto: REUTERS/Jose Manuel Ribeiro

foto: REUTERS/Jose Manuel Ribeiro

Portugal ima oko 60 hidroelektrana koje pokrivaju 30 posto potrošnje struje, prema podacima Portugalske udruge za obnovljive izvora energije.LISABON – Portugalska vlada naredila je skupini hidroelektrana da zbog zabrinjavajuće suše privremeno ograniče korištenje vode za proizvodnju struje i za navodnjavanje, odredivši kao prioritet njezinu upotrebu za piće.


Portugalski institut za meteorologiju (IPMA) priopćio je da se suša, koja je počela u studenome, pogoršala, dosgnuvši na 54 posto portugalskog teritorija umjernu, na 34 posto visoku, a na 11 posto ekstremnu razinu.


Portugal ima oko 60 hidroelektrana koje pokrivaju 30 posto potrošnje struje, prema podacima Portugalske udruge za obnovljive izvora energije.
Za sada će pet brana u središnjem dijelu zemlje gotovo potpuno obustaviti proizvodnju električne energije, a brana u regiji Algarve na jugu, posebno teško pogođenoj sušom, mora prestati koristiti vodu za navodnjavanje.


Ministar za okoliš Joao Pedro Matos Fernandes priopćio je u utorak na konferenciji za novinare da druge brane imaju dovoljno vode da nadoknade ograničenu proizvodnju.


“Situacija sa sušom zabrinjava. Ako se prognoze pogoršaju, morat ćemo proširiti mjere”, rekao je Matos Fernandes.


Meteorološki institut procjenjuje da će se razdoblje oskudnih padalina vjerojatno protegnuti i na veljaču.


Ograničenja će osigurati opskrbu pitkom vodom najmanje dvije godine u slučaju da u Portugalu “ne padne ni kap kiše”, ustvrdio je ministar okoliša.


Poljoprivrednici su već izrazili zabrinutost da bi suša mogla “ozbiljno” naštetiti usjevima i stoci, napominje Reuters.