Uzbuna u Parizu

Europom se šire tigrasti komarci koji mogu prenijeti opasne viruse: ‘Rizik će postajati sve veći’

Portal Novilist.hr

Ilustracija iStock

Ilustracija iStock

Zdravstveni stručnjaci kažu da su za širenje u Europi odgovorne klimatske promjeneZdravstvene vlasti u Parizu po prvi su put provele fumigaciju kako bi ubile tigraste komarce koji su se zbog klimatskih promjena namnožili u francuskoj prijestolnici i sjevernoj Europi, piše The Guardian.


Radi se o specifičnoj metodi dezinsekcije, gdje se insekti ubijaju primjenom plina i para u strogo kontroliranim uvjetima. Ceste su bile zatvorene, a ljudi su zamoljeni da ostanu u svojim domovima u jugoistočnom Parizu u ranim jutarnjim satima, dok su izvođači radova za suzbijanje štetočina raspršivali insekticid po drveću, zelenim površinama i drugim područjima gdje se komarci razmnožavaju.


Ovakvi su prizori redovita pojava u tropskim gradovima, a sad su i sve češći u Europi u koju je tigrasti komarac stigao iz jugoistočne Azije. Ovaj insekt može prenijeti opasne denga, zika i čikungunja viruse, koji u dobrom broju slučajeva mogu završiti i smrću zaraženih.


Uvoz iz inozemstva
“Bila je to prva fumigacija u Parizu, ali ne i prva u Francuskoj”, rekla je Anne Souvris, zamjenica pariškog gradonačelnika zadužena za zdravstvenu politiku, navodeći kako je jug zemlje već nekoliko godina pod najezdom tigrastih komaraca.


“Ove se operacije provode kako bi se smanjio rizik od prijenosa denga groznice nakon otkrivanja slučaja”, dodala je.


Ciljano područje fumigacije bilo je 150 metara oko kuće osobe koja se zarazila denga groznicom u inozemstvu, kako bi se smanjio rizik od daljnjeg prijenosa bolesti. Osoba koja je unijela virus, naime, u slučaju uboda tigrastog komarca i sama može postati prijenosnik bolesti na druge, tumače stručnjaci.


Prvi slučaj 2004.


Tigrasti komarac, poznat i kao aedes albopictus, u južnoj se Europi pojavio u prvom desetljeću ovog stoljeća i od tad se ubrzano probija prema sjeveru. Dosad se nastanio u Francuskoj, Njemačkoj i Švicarskoj.


Zdravstveni stručnjaci kažu da su za širenje u Europi odgovorne klimatske promjene, jer toplije vrijeme skraćuje razdoblje inkubacije jajašaca, dok zime više nisu dovoljno hladne da ubiju ove insekte. U Francuskoj je tigrasti komarac prvi put uočen 2004. godine, a sad je prisutan u čak 71 od 96 departmana na kopnu.


“Uvjereni smo da je to rizik koji će postati sve veći”, rekla je za AFP u travnju Marie-Claire Paty, voditeljica jedinice za praćenje vektorskih bolesti pri javnozdravstvenom tijelu Sante Publique.