Niz političara na meti špijuna

Europa traži odgovore nakon napisa o američko-danskoj špijunaži, Danska se ograđuje

Hina

Reuters

Reuters

"Sustavno prisluškivanje bliskih saveznika je neprihvatljivo", rekla je ministrica obrane Trine Bramsen za dpa u ponedjeljak. Osim Merkel, meta su bili i drugi njemački političari poput predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera te lideri Francuske, Švedske i Norveške. Njihovi telefoni navodno su prisluškivani uz pomoć softvera koji je kreirao FEEuropa traži odgovore o navodnoj američkoj-danskoj špijunaži, a danska vlada u ponedjeljak se ogradila od određenih špijunskih praksi nakon izvještaja da je Danska podržavala američko špijuniranje njemačke kancelarke Angele Merkel i drugih europskih političara prije desetak godina.


“Sustavno prisluškivanje bliskih saveznika je neprihvatljivo”, rekla je ministrica obrane Trine Bramsen za dpa u ponedjeljak.


Glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert rekao je u Berlinu da je njemačka vlada u kontaktu sa svim relevantnim nacionalnim i međunarodnim tijelima kako bi se razjasnio ovaj slučaj.
Istraživački novinari danske televizije DR, zajedno s njemačkim medijima poput NDR-a, WDR-a i Sueddeutsche Zeitunga, objavili su u nedjelju da je američka Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA) špijunirala europske političare uz dansku pomoć.


Istraživanje se temeljilo na anonimnim izvorima i internoj analizi danske vojne obavještajne službe FE iz 2012. i 2014. godine.


Istraga je otkrila opseg navodne vojno-obavještajne suradnje Danske i SAD-a i proširila popis imena ciljanih političara.


Bramsen je rekla da ne može komentirati nagađanja o mogućoj obavještajnoj aktivnosti. FE također nije komentirao navode.


Europa traži odgovore 


Osim Merkel, meta su bili i drugi njemački političari poput predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera te lideri Francuske, Švedske i Norveške. Njihovi telefoni navodno su prisluškivani uz pomoć softvera koji je kreirao FE.


“Trebamo vidjeti jesu li naši partneri u EU-u, Danci, učinili pogreške u suradnji s američkim službama”, rekao je francuski ministar za europske poslove Clement Beaune za radio France Info. Dodao je da bi bilo vrlo uznemirujuće da je Washington špijunirao čelnike EU-a.


“Između saveznika mora biti povjerenja, minimalne suradnje tako da su ove potencijalne činjenice ozbiljne”, rekao je Beaune.


Švedska i Norveška, danski susjedi, također su zatražili objašnjenje Kopenhagena, ali uz nešto oprezniji ton.