WHO

Europa premašila Kinu kao žarište koronavirusa, objavljene nove brojke umrlih u svijetu

Hina

Foto Reuters

Foto ReutersŽENEVA Europa je premašila Kinu kao svjetsko žarište koronavirusa, rekao je predsjednik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhan Ghebreyesus.


“Europa je sada postala epicentar pandemije Covid-19”, rekao je na konferenciji za novinare u Ženevi naglasivši da je kontinent prijavio više zaraženih i umrlih nego zajedno ostatak svijeta, osim Kine.


Ukupno je umrlo više 5000 ljudi u svijetu, a broj zaraženih prešao je 132.000 ljudi, objavila je UN-ova zdravstvena organizacija.
On je najavio pokretanje plana solidarnosti koji će omogućiti pojedincima i organizacija da pridonesu borbi protiv zaraze koronavirusom.


Lombardija traži strože mjere


Lombardija je u petak zatražila uvođenje dodatnih strogih mjera za suzbijanje koronavirusa od kojeg je u toj regiji u zadnja 24 sata umrlo još 146 ljudi, ukupno 890, po novim podacima.


Dva izvora upoznata s podacima kazala su da je broj novih slučajeva zaraze u regiji, koja uključuje Milano, porastao za 1095.


No još treba analizirati 569 uzoraka.


Po zadnjim podacima od četvrtka, u Italiji je od koronavirusa umrlo 1016 ljudi.


Novi podaci bit će objavljeni kasnije tijekom dana.Drastični potezi Vlade


Talijanska vlada uvela je ovaj tjedan drastične mjere u cijeloj zemlji, zatvorivši barove, restorane i većinu trgovina i zabranivši putovanja koja nisu nužna.


Tvornice i javni prijevoz i dalje rade.


Lombardija, koja bilježi 73 posto svih smrtnih slučajeva, smatra da bi trebalo obustaviti i te djelatnosti ne bi li se iskorijenilo bolest.


“Tražimo da se učini iznimka za Lombardiju, koja je najteže pogođena regija, i da se zatvori još trgovina i tvrtki”, rekao je Giulio Gallera, mjesni vijećnik zadužen za socijalnu skrb.


“Ako izdržimo još najmanje osam dana, možda će se stvari promijeniti”, rekao je za televizijsku postaju RAI 3.Neke tvrtke, poput Fiata Chryslera, odlučile su zatvoriti dio proizvodnje. Proizvođač kočnica Brembo objavio je u petak da će privremeno prekinuti proizvodnju u svoje četiri tvornice u Italiji.


Nije poznato hoće li talijanski premijer Giuseppe Conte pristati na nove strože mjere u Lombardiji.


“Danas imamo dva cilja: pobrinuti se za bolesne i spriječiti infekcije i pobrinuti se za naše gospodarstvo”, rekao je u petak ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio.


Di Maio je to kazao na događaju na kojem je zahvalio Kini na slanju 31 tone medicinske opreme, uključujući maske i respiratore, kao i liječnički tim.


“Italija nije sama”, rekao je. “Kina se oporavlja a uskoro ćemo se oporaviti i mi.”Italiju je zaprepastila reakcija nekih njezinih najbližih europskih partnera na krizu. Članice EU-a odbile su ranije ovaj mjesec pozive u pomoć čuvajući maske i drugu medicinsku opremu za svoje građane.


Austrija i Slovenija drastično su ograničile prekogranični cestovni promet izazvavši velike zastoje i kaos.


Četiri autobusa s ukrajinskim državljanima koji su se željeli vratiti kući iz Italije vraćena su noćas sa slovenske granice.


Papa Franjo kritizirao je odluku o zatvaranju svih katoličkih crkvi u Rimu pa je odluka ubrzo povučena.