Bombardiranje

ESKALACIJA NA BLISKOM ISTOKU Sukob Turske i Sirije postaje sve ozbiljniji

Hina

Reuters

ReutersTurska je u noći na petak bombardirala položaje režima Bašara al Asada kao odgovor na pogibiju 22 turska vojnika u pokrajini Idlibu, na sjeverozapadu Sirije, priopćio je ured turskog predsjednika. 


»Svi poznati položaji (sirijskog) režima su pod paljbom naših kopnenih i zračnih postrojba«, rekao je u priopćenju glasnogovornik turskog predsjednika Fahrettin Altun.


Turska je uzvratila bombardiranjem nakon pogibije najmanje 22 svoja vojnika u napadima u pokrajini Idlibu koje Ankara pripisuje sirijskom režimu.
»Osvetit ćemo naše hrabre vojnike«, rekao je Altun.


Turski dužnosnik je ujedno pozvao međunarodnu zajednicu, pa tako i Rusiju i Iran, saveznike Damaska, da »pokažu odgovornost« i »zaustave zločine protiv čovječnosti koje čini režim«.


Predsjednik Recep Tayyip Erdogan sazvao je u četvrtak navečer izvanrednu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost koja je bila posvećena stanju u Idlibu.


Veliki gubitci koje su turske snage pretrpjele u četvrtak dolaze nakon tjedana eskalacije u Idlibu između Ankare i sirijskog režima koji podupire Moskva.


Damask je u prosincu počeo ofenzivu u kojoj je više mjesta pokrajini Idlibu oslobodio od pobunjenika i džihadista i koja je prouzročila humanitarnu katastrofu s gotovo milijun izbjeglica natiskanih na uskom području uz tursku granicu.


U sirijskom ratu je od 2011. izginulo više od 380.000 ljudi.


Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg osudio je »nasumične zračne udare sirijskog režima i njegova ruskog saveznika« u pokrajini Idlibu i pozvao na »deeskalaciju« nakon pogibije 29 turskih vojnika u četvrtak u zračnim napadima koje Ankara pripisuje Damasku. 


Stoltenberg je u četvrtak navečer razgovarao s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom, čija je zemlja članica NATO-a, rekla je glasnogovornica Sjevernoatlantskog saveza.


»Stoltenberg je osudio nastavak nasumičnih zračnih udara sirijskog režima i njegova ruskog saveznika u pokrajini Idlibu i pozvao ih da zaustave svoju ofenzivu, da poštuju međunarodno pravo i podupru napore Ujedinjenih naroda za mirno rješenje«, rekla je glasnogovornica Oana Lungescu.


»Pozvao je sve strane na deeskalaciju te opasne situacije i da poduzmu sve kako se ne bi dodatno pogoršala užasna humanitarna situacija na tom području«, dodala je.


Najmanje je 29 turskih vojnika poginulo u četvrtak u pokrajini Idlibu, gdje je Ankara uzvratila zračnim napadima na ciljeve sirijskog režima.


Ako se ništa ne poduzme, rizik od eskalacije »rast će iz sata u sat« na sjeveroistoku Sirije, gdje je u četvrtak, tvrdi Ankara, najmanje 29 turskih vojnika poginulo u zračnim udarima sirijskog režima i njegova ruskog saveznika, upozorio je glasnogovornik UN-a. 


»Glavni tajnik (Antonio Guterres) opetuje svoj poziv na trenutačni prekid vatre i izražava svoju krajnju zabrinutost zbog posljedica koje vojna eskalacija može imati za civilno stanovništvo« u pokrajini Idlibu, rekao je u priopćenju Stephane Dujarric, glasnogovornik UN-a.


»Izostane li brza reakcija, rizik od eskalacije rast će iz sata u sat«, dodao je.