Tisuće u bijegu

Eruptirao vulkan u Kongu, stižu stravični prizori: ‘Slično je kao i 2002., lava ide prema centru grada’

Hina

Reuters

Reuters

Erupcija vulkana zacrvenila je nebo iznad grada Gome na istoku Konga, čiji se stanovnici sjećaju posljednje erupcije Nyiragonga 2002., koja je ubila 250 ljudiJedan od najaktivnijih vulkana u svijetu Nyiragongo u Demokratskoj Republici Kongo eruptirao je u subotu predvečer, zbog čega je vlada aktivirala planove za evakuaciju grada Goma, a lava iz vulkana stiže i do zračne luke u tom gradu, objavile su vlasti i vulkanolozi.


Erupcija vulkana zacrvenila je nebo iznad grada Gome na istoku Konga, čiji se stanovnici sjećaju posljednje erupcije Nyiragonga 2002., koja je ubila 250 ljudi, a 120 tisuća su ostali beskućnici.


Foto galerija: Eruptirao vulkan u Kongu Foto: Reuters


U većem dijelu grada nestalo je i struje, telefonske linije su zauzete, a tisuće ljudi je evakuirano iz Gome. Neki su pobjegli prema istoku prema granici sa susjednom Ruandom, dok su drugi pobjegli prema zapadu.

Premijer Konga Jean-Michel Sama Lukondesazva o je hitni sastanak vlade u glavnom gradu Kinshasi zbog razgovora o hitnim mjerama i evakuaciji iz Gome, rekao je glasnogovornik vlade Patrick Muyaya na Twitteru.


Dario Tedesco, vulkanolog sa sjedištem u Gomi, rekao je da se u Nyiragongu otvaraju novi prijelomi, dopuštajući lavi da teče prema jugu prema Gomi nakon što je u početku tekla prema istoku, prema Ruandi.


“Sad je meta Goma”, rekao je Tedesco za Reuters. “Slično je kao i 2002., mislim da lava ide prema centru grada. Moglo bi se zaustaviti prije ili nastaviti. Teško je predvidjeti”, dodao je.


Promatrači vulkana bili su zabrinuti da vulkanska aktivnost zabilježena u posljednjih pet godina na Nyiragongu odražava onu u godinama koje su prethodile erupcijama 1977. i 2002.