Pacifički arhipelag

Erupcija na Tongi: Značajna šteta u Nuku’alofi, opasnost od cunamija prošla

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Novozelandska premijerka je dodala da "trenutačno nema značajnije erupcije" i da je pepeo prestao padati, ali se ne može isključiti daljnja vulkanska aktivnost.Cunami izazvan erupcijom vulkana na otočju Tonga prouzročio je “značajnu” štetu u Nuku’alofi, glavnom gradu arhipelaga, izjavila je u nedjelju novozelandska premijerka Jacinda Ardern, dodajući da je prijetnja sada proglašena prošla.


Pacifički centar za upozorenje na cunami (PTWC) priopćio je u 04.00 po srednjoeuropskom vremenu da je prijetnja od cunamija “uglavnom prošla” za zemlje na oceanu, iako su male promjene u razini mora moguće još nekoliko sati.


“Cunami je imao značajan utjecaj na sjevernu obalu Nuku’alofe gdje su na obalu izbačeni čamci i veliko kamenje, ali nema prijavljenih žrtava”, rekla je Ardern ne navodeću jesu li štetu pretrpjeli i drugi otoci u arhipelagu.
Novi Zeland će u ponedjeljak poslati vojni izviđački zrakoplov koji će preletjeti pogođeno područje ako oblak vulkanskog pepela to bude dopustio.


Komunikacija s Tongom prekinuta je otkako je subotnja erupcija oštetila podmorski kabel, ali gospođa Ardern je rekla da je njezina vlada kontaktirala Visoko povjerenstvo Novog Zelanda u glavnom gradu.


Novozelandska premijerka je dodala da “trenutačno nema značajnije erupcije” i da je pepeo prestao padati, ali se ne može isključiti daljnja vulkanska aktivnost.


U međuvremenu su SAD objavile “da su spremne poslati pomoć svojim pacifičkim susjedima”.


Snimke iz svemira pokazale su vrijeme erupcije vulkana Hunga Tonga-Hunga Ha’apai u petak na jednom od nenaseljenih otoka u otočju Tonge. To je izazvalo cunami koji je preplavio obale Pacifika od Japana do Sjedinjenih Država do Perua.