Turski predsjednik

Erdogan očekuje pošiljke ruskog S-400 početkom srpnja

Hina

REUTERS

REUTERS

Sustav S-400 nije kompatibilan s obrambenim sustavima NATO-a te je izvor neslaganja između Turske i Sjedinjenih Država u proteklih nekoliko mjeseci.Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je kako očekuje da će se ruski proturaketni sustav S-400 početi dostavljati u prvoj polovici srpnja, izvijestila je u nedjelju televizijska kuća NTV, što bi moglo dovesti do napetosti sa SAD-om, turskim saveznikom u NATO-u.


Sustav S-400 nije kompatibilan s obrambenim sustavima NATO-a te je izvor neslaganja između Turske i Sjedinjenih Država u proteklih nekoliko mjeseci.


“Razgovarali smo o pitanju S-400 s Rusijom i ono je uistinu riješeno”, rekao je Erdogan novinarima u avionu prilikom povratka iz službenog posjeta Tadžikistanu gdje je prisustvovao summitu i sastao se s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.
“Mislim da će početi pristizati u prvoj polovici srpnja”, dodao je i time dao preciznija predviđanja nego ranije.


Američki ministar obrane Patrick Shanahan rekao je ovaj mjesec kako će Turska biti izbačena iz projekta borbenih zrakoplova F-35 ako Ankara ne promijeni planove oko kupnje proturaketnog sustava.


Erdogan je rekao da će raspraviti o tome s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom kada se sastanu na summitu članica G-20 ovaj mjesec.


Ali prije toga, “kontaktirat ćemo Trumpa i pokušati diplomatski riješiti problem putem telefona”, rekao je Erdogan.