Smrtonosno

EPIDEMIJA OPASNE BOLESTI Svinjska kuga prijeti i balkanskim zemljama

Branko Podgornik

Foto D. JAVOROVIC/PIXSELL

Foto D. JAVOROVIC/PIXSELL

Kina bi zbog zaraze mogla do kraja godine ukloniti oko 200 milijuna svinja. Bit će prisiljena uvoziti goleme količine mesa iz EU-a, Brazila, Kanade i SAD-a, što bi moglo poskupiti hranu u svijetu

ZAGREB – Stručnjaci očekuju poremećaje u opskrbi hranom u svijetu do kraja ove godine, nakon što se jugoistočnom Azijom poput požara proširila afrička svinjska kuga, jedna od najsmrtonosnijh životinjskih bolesti. Epidemija je izbila u kolovozu prošle godine u Kini, a do sredine lipnja zahvatila je sve njezine pokrajine, proširivši se na Vijetnam, Kambodžu, Mongoliju i Sjevernu Koreju. Slučajevi svinjske kuge zabilježeni su od Australije do Rusije, a na farmama u Poljskoj ove je godine izbila već tri puta.Kina je do travnja morala ubiti više od milijun svinja, prema službenim podacima, dok je u Vijetnamu uklonjeno njih 2,5 milijuna.Vlasti u objema zemljama poduzele su izvanredne mjere za sprječavanje širenja zaraze, ali one puno ne pomažu. Kina proizvodi polovinu od 110 milijuna tona svjetske svinjetine, jer je to jedna od glavnih namirnica u prehrani njezinih 1,4 milijarde stanovnika. Prema Reutersu, zbog širenja zaraze mogla bi do kraja godine ukloniti oko 200 milijuna svinja. To će kinesku proizvodnju svinjetine smanjiti za 30 posto, za vrijednost cjelokupne proizvodnje u Europskoj uniji, procjenjuje Rabobank, vodeća nizozemska i globalna banka u sektoru hrane.

Ljudi nisu ugroženi


Kina će biti prisiljena uvoziti goleme količine mesa iz EU-a, Brazila, Kanade i SAD-a, zbog čega bi mogla poskupjeti ne samo svinjetina, nego i ostala hrana u svijetu.Cijene svinjetine u Kini u svibnju su skočile više od 18 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, a do kraja godine očekuje se njihov rast od najmanje 70 posto, prema procjenama ministarstva poljoprivrede u Pekingu.– To je najveća životinjska bolest koja je ikad izbila na planetu – kaže Dirk Pfeiffer, stručnjak za svinjsku kugu i veterinarski epidemiolog sa sveučilišta u Hong Kongu. Ostale životinjske bolesti, uključujući kravlje ludilo, ni izdaleka nisu prouzročile takve štete kakve stvara izbijanje ove bolesti. Nemamo načina da bismo zaustavili njezino širenje – tvrdi Pfeiffer.Virus svinjske kuge ne pogađa ostale životinje, a nije opasan ni za ljude. Međutim, problem je u tome što za tu bolest nema lijeka. Golema većina zaraženih svinja umire od nje nakon desetak dana, zbog unutarnjeg krvarenja. Virus je neobično otporan i lako se širi. Može preživjeti tjednima i mjesecima u vodi te u svinjskim prerađevinama, više od godinu dana u šunkama, a više od dvije godine u smrznutim svinjskim organima.

Ilegalno prenošenje


Prema Pfeifferu, svinjska kuga može se proširiti putem ilegalne trgovine svinjskim prerađevinama, a mogu je prenijeti turisti i vozači kamiona.FAO na svojoj službenoj mrežnoj stranici upozorava da širenje svinjske kuge prijeti i balkanskim zemljama, te da one moraju poduzeti preventivne mjere. Prvi znakovi bolesti primijećeni su u Mađarskoj i Rumunjskoj prošle godine, na veprovima i svinjama na okućnicama. U Hrvatskoj još nisu zabilježeni. Ministarstvo poljoprivrede još je lani počelo poduzimati preventivne mjere protiv širenja svinjske kuge, koje obuhvaćaju i povećani odstrel divljih svinja.Pekinški Global Times objavio je prošlog tjedna da kineski znanstvenici ubrzano razvijaju cjepivo protiv afričke svinjske kuge. Vlasti na otoku Hainanu potvrdile su da je cjepivo »pokazalo stanovite preventivne učinke nakon kliničkih testova«, piše Global Times,ali napominje da su potrebna daljna istraživanja i testovi.