Udar na standard

Energetska kriza: Europska komisija ne spominje smanjenje trošarina, prednost novčanoj pomoći siromašnima

Branko Podgornik

Proteklih tjedana Španjolska, Francuska i Grčka predložile su da Europska unija zajednički nabavlja i skladišti plin, kao što je to učinila u slučaju cjepiva protiv korone, kako bi se stabilizirale cijene i opskrba tim energentomZAGREB – Europska komisija je jučer predložila mjere za obuzdavanje rastućih cijena energije za kućanstva i gospodarstvo, među kojima izravno ne spominje smanjenje trošarina i poreza na gorivo, nego državama članicama preporučuje da zaštite ponajprije siromašne slojeve stanovništva.


Da bi se ublažio udarac na standard ljudi, Komisija je predložila novčanu pomoć ugroženim kućanstvima, primjerice putem dodjele vaučera ili plaćanjem dijela računa za energiju. Komisija je navela i mogućnost odgađanja plaćanja računa za utrošenu energiju te poduzimanje »zaštitnih mjera kako bi se izbjeglo isključivanje iz električne mreže«.


Iz Bruxellesa također preporučuju mogućnost »ciljanog, privremenog smanjivanja stopa oporezivanja ranjivih kućanstava«, kao i »pružanje pomoći kompanijama i industrijama u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama«.
– Komisija pomaže državama članicama da smjesta poduzmu mjere za ublažavanje utjecaja rasta cijena na kućanstva i poduzeća ove zime, rekla je Kadri Simson, povjerenica za energiju u Europskoj komisiji. Prema njezinim riječima, Komisija predlaže i srednjoročne mjere kako bi se osiguralo da europski energetski sustav bude otporniji i prilagodljiviji za suočavanje s budućim izazovima.
Uz napomenu da pravila EU-a ohrabruju članice na zaštitu potrošača, Simson je pozvala države da za ublažavanje udarca cijena energenata koriste i dodatni novac koji su ove godine dobile od Europske unije.


– Nema ograničenja za to koliko se tih sredstava može koristiti za zaštitu ranjivih kućanstava, naglasila je Simson. Što se tiče srednjoročnih mjera, Komisija je najavila povećanje ulaganja u izvore obnovljive energije, a spomenula je i mogućnost stvaranja zajedničkih europskih energetskih rezervi.


Proteklih tjedana Španjolska, Francuska i Grčka predložile su da Europska unija zajednički nabavlja i skladišti plin, kao što je to učinila u slučaju cjepiva protiv korone, kako bi se stabilizirale cijene i opskrba tim energentom. O tom prijedlogu i ostalim otvorenim energetskim pitanjima u Europi raspravljat će čelnici država članica na dvodnevnom sastanku Europskog vijeća, koji se planira održati za tjedan dana.


Nije nepoznato da su cijene energenata u nadležnosti država članica, što znači da su one odgovorne i za zaštitu kućanstava kada energenti poskupe. Europska komisija je preporuke za ublažavanje utjecaja poskupljenja na ranjivo stanovništvo donijela na pritisak članica, koje već tjednima razmatraju uvođenje različitih mjera. Komisija je upozorila da te mjere ne smiju narušavati pravila natjecanja na jedinstvenom europskom tržištu.


Španjolske i ostale energetske kompanije u Uniji ovih su se dana požalile Europskoj komisiji na privremeni porez koji je vlada u Madridu uvela na njihove »ekstraprofite« zbog skoka cijena energije, piše Financial Times. Međutim, Komisija se u jučerašnjim mjerama nije izravno osvrnula na taj slučaj.