Postignut dogovor

Dvostranački dogovor oko novog američkog zakona o oružju: ‘Ovo će spasiti mnoge živote’

Hina

Foto iStock

Foto iStock

Iako to nije sve što želimo, ovaj zakon je hitno potreban", rekao je Schumer, vođa većine u SenatuAmerički senatori, predstavnici obiju stranaka, predstavili su u utorak nacrt zakona o ograničavanju pristupa vatrenom oružju.


Ovaj tekst “koji podržavaju članovi obiju stranaka je korak naprijed i spasit će živote. Iako to nije sve što želimo, ovaj zakon je hitno potreban”, rekao je Chuck Schumer, vođa demokrata u Senatu.


Zastupnici su rekli da će vjerojatno prvo proceduralno glasovati o paketu u utorak navečer, nakon što su premostili razlike u pitanjima koja uključuju pobačaj, zakone o crvenoj zastavi i obiteljsko nasilje.
“Vjerujem da ćemo ovog tjedna donijeti zakon koji će postati najznačajniji dio zakonodavstva protiv nasilja oružjem koje je Kongres usvojio u 30 godina. Ovo je napredak. I što je još važnije, to je dvostranački napredak”, kazao je senator Chris Murphy, vodeći demokrat u pregovorima.


“Ovaj dvostranački zakon o sigurnosti oružja je napredak i spasit će živote. Iako to nije sve što želimo, ovaj zakon je hitno potreban”, rekao je Schumer, vođa većine u Senatu.


Schumerov republikanski kolega, vođa manjine Mitch McConnell, opisao je zakon kao “paket zdravog razuma” u izjavi u kojoj obećava vlastitu potporu.


Budući da je Senat od 100 mjesta ravnomjerno podijeljen, za usvajanje zakona trebat će potporu najmanje 10 republikanaca.