DISKRIMINACIJA

Dvjesto profesora teologije osudilo stajalište Vatikana o gay parovima

Hina

Vatikan / Reuters

Vatikan / Reuters

Među potpisnicima su vodeći njemački teolozi kao što su Georg Essen s berlinskog Sveučilišta Humboldt, Julia Knop i Gregor Maria Hoff, čelnici Radne skupine za dogmatsku i fundamentalnu teologiju u Bonnu i Benedikt Kranemann iz Erfurta.KOELN – Više od 200 profesora teologije iz zemalja u kojima se govori njemački objavilo je u ponedjeljak priopćenje u kojem osuđuju odbijanje Katoličke Crkve da blagoslovi homoseksualne parove.


Prošlotjedna objava Vatikana “oblikovana je pokroviteljskom idejom superiornosti” i diskriminira homoseksualce i njihov životni stil, kaže se u priopćenju.


“Odlučno se ograđujemo od tog stajališta. Vjerujemo da život i ljubav istospolnih parova nisu ništa manje vrijedni pred Bogom od života i ljubavi bilo kojih drugih parova”, ističu.
U mnogim zajednicama, navode, predstavnici Crkve nude blagosloviti ispospolne parove, što oni podržavaju.


U izjavi, koju je potpisalo 212 profesora teologije, a koju je pripremilo Sveučilište u Muensteru, ocjenjuje se da stajalištu Crkve manjka teološka dubina i argumentativna strogost.


“Ako se znanstvena otkrića ignorira… doktrina potkopava vlastiti autoritet”, smatraju.


Među potpisnicima su vodeći njemački teolozi kao što su Georg Essen s berlinskog Sveučilišta Humboldt, Julia Knop i Gregor Maria Hoff, čelnici Radne skupine za dogmatsku i fundamentalnu teologiju u Bonnu i Benedikt Kranemann iz Erfurta.