Justin Welby

Duhovni poglavar Anglikanske crkve u posjetu Ukrajini

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Izrazio je solidarnost s Ukrajincima suočenim s ruskom invazijom koju je nazvao "nezakonitom, nepravednom i brutalnom".Canterburyjski nadbiskup, duhovni poglavar Anglikanske crkve, stigao je u srijedu u trodnevni posjet Kijevu kako bi izrazio “solidarnost” s Ukrajincima sučeljenim s ruskom invazijom koju je nazvao “nezakonitom, nepravednom i brutalnom”.


“Ukrajinski narod pokazuje iznimnu hrabrost pred nezakonitom, nepravednom i brutalnom ruskom invazijom”, rekao je nadbiskup Justin Welby nakon dolaska u ukrajinski glavni grad.


“Ovim posjetom želimo pokazati solidarnost s njima dok se bore s veoma teškom zimom”, dodao je u priopćenju koje su objavile njegove službe.
Kako piše britanski list The Times, ovo je prvi posjet jednog poglavara Anglikanske crkve području aktivnog sukoba u Europi od Drugog svjetskog rata.


Tijekom posjeta koji se događa na početku došašća, razdoblja što prethodi Božiću, nadbiskup će se sastati s predstavnicima ukrajinskih vjerskih zajednica “kako bi čuo što njihova zemlja proživljava i shvatio kako im Anglikanska crkva može i ubuduće pomagati”, navodi se u priopćenju.


Sastat će se i s ukrajinskim izbjeglicama i raseljenicima, dodaje se.


Prije dolaska u Kijev, canterburyjski nadbiskup se zaustavio u Varšavi, u Poljskoj, gdje se sastao s ukrajinskim izbjeglicama.


“Veoma me je ganuo jučerašnji susret s ukrajinskim izbjeglicama u Varšavi i njihova priča”, rekao je, pozivajući “kršćane Anglikanske crkve i cijelog svijeta da i dalje mole za ukrajinski narod u ovo vrijeme došašća, kao i za sve ljude u svijetu koji trpe zbog sukoba”.