ADAC se ne protivi

Dugotrajni spor u Njemačkoj: Ograničenje brzine na autocestama uzdrmalo njemačku vladu

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Vladajuća koalicija koja se sastoji od Kršćansko-demokratske unije Angele Merkel (CSU-a) i socijaldemokrata (SPD) podijeljenih je stavova, s tim da se SPD svrstava u pobornike ograničenja brzine, no dio konzervativnog bloka CDU-CSU je protiv.BERLIN – Dugotrajni spor o tome treba li Njemačka uvesti ograničenje brzine na autocestama otkrila je podjele u koalicijskoj vladi, nakon što su peticiju protiv ograničenja pokrenuli konzervativni saveznici kancelarke Angele Merkel.


Bavarska Kršćansko-socijalna unija (CSU) organizirala je kampanju protiv kontrole brzine pod nazivom “Ne hvala!” restrikcijama.


“CSU jasno zauzima stav protiv ove ideološki motivirane spletke Zelenih, Socijaldemokratske stranke (SPD) I Ljevice (Die Linke)”, piše na internetskoj stranici.
CSU tvrdi da generalno ograničenje brzine neće utjecati na sigurnost na cestama niti doprinijeti smanjenju karbonskih emisija.


U dva je dana prikupljeno 10.000 potpisa, rekao je novinama Bild anm Sonntag glavni tajnik stranke Markus Blume.


Njemačka je poznata u svijetu po tome što nema ograničenje brzine na velikom dijelu svojih autocesta.


Prošloga je tjedna ADAC, najveća automobilska asocijacija priopćila da se u načelu više ne protivi ograničenju brzine.


Vladajuća koalicija koja se sastoji od Kršćansko-demokratske unije Angele Merkel (CSU-a) i socijaldemokrata (SPD) podijeljenih je stavova, s tim da se SPD svrstava u pobornike ograničenja brzine, no dio konzervativnog bloka CDU-CSU je protiv.


“CSU se kreće jučerašnjom brzinom,” rekao je SPD-ov zakonodavac Soeren Bartol. “Ako većina ljudi želi ograničenje brzine, a čak se i ADAC kreće u tome smjeru, CSU bi trebao provjeriti svoj doticaj sa stvarnošću.”