Narušeni odnosi

Dramatična eskalacija: Kina je naredbom odgovorila na Trumpov potez, ovo mu se neće svidjeti

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Odluka je označila dramatičnu eskalaciju napetosti između dvije najveće svjetske ekonomije nakon optužbi za kinesku špijunažu u Sjedinjenim DržavamaKina je u petak naredila SAD-u da zatvori svoj konzulat u gradu Chengduu, što je odgovor na američki potez da zatvori kineski konzulat u Houstonu.


Kina je upozorila da će povući taj potez nakon što je dobila rok od 72 sata, do petka, da isprazni svoj konzulat u Houstonu te je pozvala Washington da promisli o svojoj odluci.


Kako piše u petak kineski Global Times, i Kina je dala SAD-u 72 sata da isprazni konzulat u jugozapadnom gradu Chengduu.
Odluka je označila dramatičnu eskalaciju napetosti između dvije najveće svjetske ekonomije nakon optužbi za kinesku špijunažu u Sjedinjenim Državama i poziva američkog državnog tajnika Mikea Pompea na novu globalnu koaliciju protiv Pekinga.


Kinesko veleposlanstvo u Sjedinjenim Državama opisalo je potez zatvaranja konzulata u Houstonu kao “političku provokaciju” i pozvalo Washington da “odmah povuče” odluku.


“Potez SAD-a ozbiljno je narušio međunarodni poredak, osnovne norme međunarodnih odnosa te uvjete kinesko-američke konzularne konvencije. Znatno je naštetio kinesko-američkim odnosima”, objavilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova.


“Kinesko ministarstvo vanjskih poslova informiralo je američko veleposlanstvo u Kini o svojoj odluci da povuče svoj pristanak za uspostavu i djelovanje generalnog američkog konzulata u Chengduu”, rečeno je.


State Department i američko veleposlanstvo u Pekingu nisu odmah bili dostupni za komentar.


Odnosi između Washingtona i Pekinga narušeni su značajno ove godine zbog niza razloga, od trgovine i tehnologije do koronavirusa, kineskih pretenzija u Južnom kineskom moru i njezinog odnosa prema Hong Kongu.


U velikom govoru u četvrtak, Pompeo je rekao da Washington i njegovi saveznici moraju koristiti “kreativnije i snažnije načine” da pritisnu kinesku Komunističku partiju da promijeni načine postupanja, nazivajući to “misijom našeg vremena”.