Kasacijski sud

Dozvoljena domaća radinost: Talijanski sud uzgoj kanabisa kod kuće proglasio legalnim

Hina

foto: REUTERS/Rick Wilking

foto: REUTERS/Rick Wilking

Mantero je iznio amandman na proračun za 2020. za legalizaciju i regulaciju uporabu kanabisa za vlastite potrebe, ali ga je čelnik senata iz konzervativne stranke Forza Italia Silvija Berlusconija proglasio neprihvatljivim.RIM – Najviši talijanski sud je presudio da je uzgoj manjih količina kanabisa u domaćoj radinosti legalan, a odluka je potaknula zahtjeve zagovaratelja marihuane za daljnjom legalizacijom i ljutnju konzervativaca.


Talijanski Kasacijski sud je bio pozvan razjasniti oprečna tumačenja zakona a presudio je da kazneno djelo uzgoja droga treba isključiti “manje količine uzgojene kod kuće za isključivu uporabu uzgajivača”.


Presuda je donesena 19. prosinca ali je prošla neprimjećena do četvrtka kada su o njoj izvijestile talijanske novinske agencije i odmah je potaknula političku raspravu o uporabi kanabisa u Italiji.
“Sud je otvorio put, sada je na nama”, rekao je Matteo Mantero, senator iz Pokreta pet zvijezda, koalicijskog partnera u vladi.


Mantero je iznio amandman na proračun za 2020. za legalizaciju i regulaciju uporabu kanabisa za vlastite potrebe, ali ga je čelnik senata iz konzervativne stranke Forza Italia Silvija Berlusconija proglasio neprihvatljivim.


“Droge čine štetu, zaboravite na njihov uzgoj ili kupovinu u trgovinama”, rekao je u petak Matteo Salvini, čelnik desničarske Lige, glede prodaje u trgovinama “legalne trave” slabije snage, koja je raširena u Italiji.


Maurizio Gaspari, senator stranke Forza Italia koja je saveznica Lige, najavio je da će prvi zakon koalicije desnog centra, ako dođe na vlast, biti “poništenje apsurdne presude suda”.


Salvini, koji je bio ministar unutarnjih poslova dok nije napustio vladu u kolovozu, ustrajavao je na zatvaranju legalnih prodavaonica marihuane i pozdravio je presudu suda u svibnju da mnogi od takvih proizvoda trebaju biti zabranjeni.


Ta je trgovina procvjetala u posljednje tri godine u Italiji zahvaljujući zakonu od 2016. koji dopušta kanabis koji ima psihotropni aktivni sastojak (THC) ispod 0,6 posto.


Dok se Pokret pet zvijezda zalaže za liberalniji pristup kanabisu, njegovi saveznici s lijevog ceetra i centra su oprezniji te buduće zakonodavstvo glede tog pitanja ostaje neizvjesno.