Na putu prema dole

Donald Trump opozvan je po drugi put. Ovo je prvi put u povijesti SAD-a da se događa takvo što

P. N., Hina

foto: REUTERS/Cheriss May

foto: REUTERS/Cheriss May

Da situacija po Trumpa bude gora, čelnik republikanaca u Senatu Mitch McConnell danas je rekao je da ne isključuje mogućnost da će glasati za opoziv Donalda Trumpa bude li mu se sudilo u gornjem domu Kongresa.Zastupnički dom američkog Kongresa izglasao je opoziv američkog predsjednika Donalda Trumpa, a još uvijek aktualni američki predsjednik tako je postao i prvi predsjednik u povijesti SAD-a koji je u mandatu dva puta opozvan.


Da situacija po Trumpa bude gora, čelnik republikanaca u Senatu Mitch McConnell danas je rekao je da ne isključuje mogućnost da će glasati za opoziv Donalda Trumpa bude li mu se sudilo u gornjem domu Kongresa.


– Još nisam odlučio kako ću glasovati, kanim saslušati pravne argumente kada budu izneseni u Senatu”, napisao je republikanskim kolegama u bilješci koja je izašla u javnost.
Trump je, dakle, sad i formalno optužen za poticanje pobune tjedan dana nakon što su njegovi pristaše nasilno upali u Kongres, što je ocijenjeno napadom na američku demokraciju.


Trumpov slučaj sad ide u Senat, gdje dominiraju Republikanci.


Predsjednica američkog Kongresa Nancy Pelosi pozvala je tijekom rasprave zastupnike da opozovu Trumpa, rekavši da on mora odgovarati za poticanje na prošlotjedni nasilni napad na zgradu Kongresa. “Znamo da je predsjednik SAD-a potaknuo taj ustanak, tu oružanu pobunu protiv naše zemlje. On mora otići. On je očita i stvarna prijetnja naciji koju svi volimo”, izjavila je Pelosi. Dodala je da Trump vodi “rat protiv demokracije” i da je na zgradu Kongresa nahuškao “pobunjenike” i “unutarnje teroriste”.


Pošto je Trumpa opozvao Zastupnički dom, za osudu u Senatu kojim dominiraju republikanci potrebne su dvije trećine senatora, što znači da najmanje 17 republikanaca u domu od 100 članova mora Trumpa proglasiti krivim.


Trump, jedan od samo trojice predsjednika protiv kojih je pokrenut postupak opoziva, prvi je kojemu se to dogodilo dvaput. Dosad nijedan američki predsjednik nije izbačen iz Bijele kuće kroz proces opoziva. Trojica – Trump 2019., Bill Clinton 1998. i Andrew Jackson 1868. – opozvani su u Zastupničkom domu ali su oslobođeni u Senatu.