Krvavi kraj vođe ISIS-a

Donald Trump: Abu Bakr al-Bagdadi se raznio kao kukavica. Poveo je troje svoje djece u smrt

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Potvrdio je da je vođa ISIS-a aktivirao prsluk s eksplozivom u napadu američkih snaga na sjeverozapadu Sirije: "On je bio bolestan i zao čovjek i sada ga više nema", kazao je Trump dodajući da je umro "kao pas" i "kao kukavica"WASHINGTON Američki predsjednik Donald Trump objavio je u nedjelju da je odbjegli čelnik Islamske države (IS) Abu Bakr al-Bagdadi poginuo u operaciji američkih specijalnih snaga na sjeveroistoku Sirije, što je zadalo težak udarac toj džihadističkoj skupini.


Al-Bagdadi se ubio tijekom američke operacije aktiviranjem samoubilačkog pojasa s eksplozivom, rekao je Trump u svom obraćanju naciji koje je prenosila televizija iz Bijele kuće. Testovi DNK provedeni po završetku operacije na licu mjesta potvrdili su njegov identitet, istaknuo je američki predsjednik.


– Sjedinjene Američke Države sinoć su privele pravdi jednog od najgorih terorista, vođu Islamske države. Abu Bakr al-Bagdadi je mrtav. Dugo smo ga tražili, bio je jedan od naših najvećih prioriteta, objavio je Trump na press konferenciji.
Pod al-Bagdadijevim vodstvom Islamska država, koja je u jednom trenutku kontrolirala velika područja Iraka i Sirije, provodila je jezive napade na vjerske manjine te napade na pet kontinenata u ime jednog oblika ultrafanatičnog islama.


“On je bio bolestan i zao čovjek i sada ga više nema”, kazao je Trump dodajući da je umro “kao pas” i “kao kukavica”. Također je rekao da za sobom u smrt al-Bagdadi povukao i troje djece.


– Poveo je troje svoje djece u smrt. Cijelo vrijeme je plakao i vrištao. Nakon što je aktivirao prsluk s eksplozivom tijelo mu je ostalo osakaćeno. Na njega se nakon eksplozije srušio i tunel u kojem su ga naše snage stjerale. Bio je bolesnik, zao i nasilan. I sad ga nema. Umro je kao kukavica, rekao je Trump.


Po njegovim riječima, mnogi al-Bagdadijevi ljudi su ubijeni i SAD će objaviti njihov točan broj u dogledno vrijeme.


– Sve sam gledao uživo, vrlo jasno, kao da sam gledao film, rekao je Trump.Informacije koje su se pokazale korisne za ovu operaciju, u kojoj je sudjelovalo 8 helikoptera, dali su Kurdi, a Rusija je otvorila svoj zračni prostor, kazao je.


Trump je rekao da želi zahvaliti Rusiji, Siriji, Turskoj i Iraku na potpori.


Smrt al-Bagdadija važna je pobjeda za Trumpa nekoliko tjedana nakon što je njegova iznenadna odluka o povlačenju američkih vojnika iz Sirije izazvala val oštrih kritika, uključujući iz redova njegovih republikanaca, da će taj potez dovesti do oživljavanja Islamske države.


“Siledžija koji je toliko pokušavao zastrašiti druge proveo je svoje posljednje trenutke u užasnom strahu, panici i stravi, prestravljen američkim snagama koje dolaze po njega”, izjavio je Trump.


Trump je rekao da je al-Bagdadi umro nakon što je ušao u tunel bez izlaza.


“Došao je do kraja tunela dok su ga lovili naši psi. Aktivirao je svoj pojas s eksplozivom i ubio sebe i troje djece. U eksploziji mu je raskomadano tijelo i tunel se urušio na njega”, dodao je Trump.U operaciji nije stradao ni jedan američki vojnik, ali ranjen je jedan pas koji je tragao za al-Bagdadijem u tunelu u kojem se skrivao.


Iračka državna televizija u nedjelju je prenijela snimke koje je opisala kao rezultat američke operacije u Siriji u kojoj je ubijen al-Bagdadi.


Snimka nastala danju prikazuje krater u tlu te rastrgane krvave dijelove odjeće, a druga prikazuje noćnu eksploziju.Televizija, pozivajući se na stručnjaka za terorizam, prenijela je da su iračke obavještajne snage pomogle lociranju Bagdadija.


Američki dužnosnik koji nije želio biti imenovan ranije je za britansku agenciju Reuters kazao da je Bagdadi bio meta noćne operacije no nije mogao reći je li ona bila uspješna.


Dva iračka obavještajna izvora i dva iranska dužnosnika kazala su da su iz Sirije dobila potvrdu da je Bagdadi ubijen.


Zapovjednik jedne od militantnih skupina u Idlibu na sjeverozapadu Sirije kazao je da je Bagdadi vjerojatno ubijen u napadu u subotu nakon ponoći koji je uključio helikoptere i borbene zrakoplove te nakon toga djelovanje kopnenih snaga u selu Briša u blizini turske granice.


Prema iračkim izvorima iz Sirije Bagdadi je ubijen s tjelohraniteljem u Idlibu nakon što je otkriveno njegovo skrovište dok je pokušavao izvesti svoju obitelj iz Idliba prema turskoj granici.