Lažne informacije

Do toga smo došli: Francuska vlada objavila upozorenje da kokain ne liječi koronavirus

P. N.

FOTO/iStock

FOTO/iStock

Objava stiže u vrijeme kada u Francuskoj postoji više od tisuću potvrđenih slučajeva zaraze ovih virusom.Francuska je vlada objavila upozorenje građanima da kokain ne liječi koronavirus nakon lažnih tvrdnji koje su se pojavile na društvenim mrežama, prenosi LADBible.


Izmišljenje “vijesti” su se brzo proširile drušvenim mrežama s tvrdnjom da kokain može liječiti potencijalno fatalni virus COVID-19. Ova je “vijest” u potpunosti lažna, a preko vikenda se oglasilo i francusko ministarstvo koje je na svom Twitter profilu objavilo: “Ne, kokain vas NE ŠTITI od koronavirusa. To je droga koja stvara ovisnost i može imati ozbiljne posljedice i vrlo je štetna na ljudsko zdravlje”.


Objava stiže u vrijeme kada u Francuskoj postoji više od tisuću potvrđenih slučajeva zaraze ovih virusom uz 19 žrtava. Predsjednik Emmanuel Macron je održao hitan sastanak u nedjelju da bi raspravljao o epidemiji. Najavio je i zabranu okupljanja više od tisuću ljudi na jednom mjestu u pokušaju zaustavljanja širenja virusa.
U Ujedinjenom Kraljevstvu se broj preminulih popeo na pet, uz 319 potvrđenih slučajeva zaraze. Britanska je vlada osnovala posebnu jedinicu koja se bavi zaustavljanjem širenja lažnih informacija.


Tajnik Oliver Dowden kaže: “Naš je top prioritet obrana države od dezinformacija i digitalnih miješanja”. Dodao je i da su uključeni stručnjaci koji će efektivno odgovoriti na dezinformacije i prijetnje vezane uz širenje virusa COVID-19.


U međuvremenu je i Facebook javio da rade na suzbijanju lažnih informacija. Kompanija je povjerila trećoj strani da provjerava činjenice koje dospiju na mrežu te ograničava njihovo širenje na Facebooku i Instagramu.